Wege LunchBox

Szybki, zdrowy i smaczny obiad? Do pracy i w podróż? Nic prostszego. Takie pudełko szczęścia jesteśmy w stanie zaplanować i przygotować w różnych wariantach na kilka dni jeżeli tylko mamy bazę. Baza, dla mnie to hummus, klasyczny, który dzięki dodatkom staje się czymś wyjątkowym.

Dziś mam propozycję na LunchBox z ziemniakami, batatami, grillowanym bakłażanem i warzywami.

Czego potrzebujemy?

  • hummus
  • 1 duży bakłażan
  • 2 średnie bataty
  • 2 ziemniaki
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 mała główka czosnku
  • jedna czerwona papryka
  • ulubione kiełki
  • pomidory koktajlowe
  • gotowana ciecierzyca
  • oliwa z oliwek do pieczenia warzyw

Całą zabawę zaczynamy od przygotowania hummusu, przepis na klasyczną jego wersję znajdziecie TUTAJ. W tej wariancji hummus wzbogaciłam o pieczony czosnek i papryczkę chili, ponieważ cała reszta dodatków jest delikatna.

Do klasycznego hummusu ok. 400 g, dodałam wcześniej zgrillowaną papryczkę chili i ząbki z małej główki czosnku. Czosnek grilluję w skorupce, w całości. Po upieczeniu bardzo łatwo wydostaje się pojedyncze ząbki ze środka, są miękkie i lekko skarmelizowane. Całość bieduję do uzyskania jednolitej masy.

Wszystkie warzywa dokładnie myję, paprykę, czosnek, papryczkę chili piekę w całości, wszystko smaruję bardzo dokładnie oliwą z oliwek i luźno układam na blaszce. Bataty i ziemniaki kroję w kostkę, dzięki temu nie trzeba ich piec dłużej od innych warzyw, nie obieram ich ze skóry. Bakłażana kroję w plastry. Również te warzywa bardzo dokładnie smaruję oliwą, bataty i ziemniaki posypuję wędzoną papryką i kminem rzymskim w całości, resztę tylko doprawiam solą. Wszystko układam na blaszce, warzywa lądują w piekarniku na 190 stopni, na funkcji grill na ok. 50 minut.

Po upieczeniu układam w pudelku hummus, obraną ze skóry paprykę, ziemniaki, bataty, gotowaną ciecierzycę (zawsze zostawiam coś przy robieniu hummusu) dodaję do tego ulubione kiełki, w tym przypadku koniczyny oraz pomidory lub inne świeże warzywa.

Wszystko z przepisu – hummus, grillowane warzywa bardzo dobrze się przechowują, co ułatwia przygotowanie takich pudełek, bo można za jednym piekarnikiem upiec więcej warzyw, które spokojnie nawet tydzień w lodówce poleżą. Potem dowolnie można wszystko komponować nie tracąc zbyt wiele czasu i za każdym razem mieć inny niepowtarzalny wege lunchbox.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *