Klasyczny hummus

Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602

Hummus jest przysmakiem wywodzącym się z kuchni bliskowschodniej, jest doskonale znany i bardzo chętnie serwowany w Izraelu, gdzie przygotowywany jest na tysiące sposobów. U nas rozpowszechnił się nie tak dawno, ale od kilku lat podbija serca. Moje zagarnął również!

Można natrafić na różne wykonania i różne smaki. Zdecydowanie, najlepszy, najdelikatniejszy i zawsze świeży jadłam w knajpie Mezze przy ul. Różanej w Warszawie. Jedno jest pewne, od kiedy spróbowałam ich hummusu zapragnęłam go odtworzyć i mieć zawsze w domu! Niestety nigdy nie udało mi się poznać tajemnej receptury, ale udało mi się wypracować przepis na naprawdę pyszny, klasyczny humus. Poniżej niezbędne składniki:

  • 500 g ugotowanej ciecierzycy
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 100 ml oleju roślinnego z pierwszego tłoczenia
  • 100 g tahini
  • 5 łyżek wody
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

Do przygotowania klasycznego hummusu najlepiej zabrać się dzień wcześniej, kiedy to należy namoczyć nasiona ciecierzycy. Z reguły wsypuję je do garnka zalewam wodą i zostawiam na noc. Następnego dnia po wypłukaniu napęczniałych już nasion i wymienieniu wody należy je ugotować. Czas gotowania ciecierzycy to ok. 60 minut.

 

Hummus – czas, start!

Po ugotowaniu nasion ciecierzycy przekładamy je do wysokiej miski. Dodajemy do niej oliwę z oliwek, olej roślinny (korzystam najczęściej ze słonecznikowego, ponieważ ma neutralny smak), tahini, wodę, posiekany czosnek, sól oraz kmin rzymski. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy przy użyciu blendera ręcznego. Trzeba poświęcić na ten zabieg ok. 15 minut żeby pasna wyszła na prawdę kremowa.

klasyczny hummus
Klasyczny hummus

Po przygotowaniu pasty można ją udekorować kilkoma nasionami ciecierzycy, miętą i oliwą. Ja bardzo chętnie tą pastę serwuję jako przekąskę z pałeczkami z warzyw jak wpadają znajomi albo jako pastę kanapkową. Jednak równie dobrze sprawdza się w połączniu z sałatką z ciecierzycy i pietruszki, na którą przepis znajdziecie TUTAJ.

klasyczny hummus z sałatką z ciecierzycy
Klasyczny hummus z sałatką z ciecierzycy

 

Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,

zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *