Chleb Rustykalny
Kolejny, pewnie setny chleb jaki upiekłam to rustykalny chleb pszenno-gryczany inspirowany przepisem Jeffrey’a Hamelmana z książki Chleb. Przepis odrobinę zmodyfikowałam, ale co do zasady i sposobu działania zmian nie ma.
Pracę podzieliłam na 2 etapy. Pierwszy – przygotowanie zaczynu. Drugi – przygotowanie ostatecznej masy chlebowej.
Etap I
Zaczyn przygotowuje wieczorem, tak aby mógł spokojnie przez całą noc i rano pracować – najlepiej dać mu czas między 12, a 16 godzin spokojnego dojrzewania. Do przygotowania potrzebujemy dużej misy, miksera z hakiem chlebowym i następujących składników:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5/8 szklanki mąki gryczanej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suchych drożdży piekarskich
- 1 i 1/4 szklanki wody w temperaturze ok. 21’C
Wszystkie składniki wkładamy do misy i mieszamy przez około 10-15 minut na najwolniejszych obrotach przy użyciu haka chlebowego. Powstałą masę przykrywamy talerzem, a następnie pozostawiamy na 12-16h w temperaturze 21’C.
Etap II
Rano, kiedy zaczyn już zdążył dojrzeć, powiększyć swoją objętość i lekko skwaśnieć, zabieram się do etapu właściwego przygotowania mojego pszenno-gryczanego chleba. Ponownie potrzebuję dużej misy, miksera z hakiem chlebowym oraz składników.
- 6 szklanek mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanka mąki gryczanej
- 4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 2 i 1/3 szklanki wody w temperaturze ok. 21’C
wszystkie składniki wkładamy do misy i dokładnie ze sobą mieszamy. Kiedy ciasto jest jednolite, a wszystkie składniki dokładnie się połączyły dodajemy zaczyn. Wszystko dokładnie z sobą mieszamy przez ok. 10 minut na najwolniejszych obrotach miksera. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia, przykrywamy talerzem lub folią i pozostawiamy na 90 minut.
Etap końcowy – formujemy bochenki
Kiedy nasze ciasto wyroście, powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i formujemy z nich bochenki chleba. W następnym kroku uformowany chleb przekładamy do koszyków lub misek ceramicznych wyłożonych płóciennymi ściereczkami, tam rośnie ok. 30-45 minut. Im dłużej tym większe będą przestrzenie powietrzne, a nasz chleb będzie miał piękne dziury.
UWAGA! pamiętaj obficie posypać bochenki mąką, inaczej najprawdopodobniej przykleją się do materiału.
W czasie, kiedy przygotowany chleb rośnie włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę na 200’C. W piekarniku nagrzewamy okrągły żeliwny garnek. Kiedy piec i garnek będą porządnie nagrzane (daj im minimum 20 minut), przekładamy do garnka pierwszy bochenek. Pieczemy chleb przez ok. 45 minut.
Z podanych składników otrzymamy dwa sporych rozmiarów bochenki chleba, jeżeli nie macie tak dużych garnków, podzielcie ciasto na trzy części. Chleb jest staromodny, miękki w środku, z chrupiącą skórką, z dziurami, ale nie jest ich za dużo. Idealnie nadaje się i do słodkości i do wytrawnych dodatków.