Chleb Rustykalny

Kolejny, pewnie setny chleb jaki upiekłam to rustykalny chleb pszenno-gryczany inspirowany przepisem Jeffrey’a Hamelmana z książki Chleb. Przepis odrobinę zmodyfikowałam, ale co do zasady i sposobu działania zmian nie ma.

"Chleb" Jeffrey Hamelman
„Chleb” Jeffrey Hamelman

Pracę podzieliłam na 2 etapy. Pierwszy – przygotowanie zaczynu. Drugi – przygotowanie ostatecznej masy chlebowej.

Etap I

Zaczyn przygotowuje wieczorem, tak aby mógł spokojnie przez całą noc i rano pracować – najlepiej dać mu czas między 12, a 16 godzin spokojnego dojrzewania. Do przygotowania potrzebujemy dużej misy, miksera z hakiem chlebowym i następujących składników:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5/8 szklanki mąki gryczanej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suchych drożdży piekarskich
  • 1 i 1/4 szklanki wody w temperaturze ok. 21’C

Wszystkie składniki wkładamy do misy i mieszamy przez około 10-15 minut na najwolniejszych obrotach przy użyciu haka chlebowego. Powstałą masę przykrywamy talerzem i pozostawiamy na 12-16h w temperaturze 21’C.

Etap II

Rano, kiedy zaczyn już zdążył dojrzeć, powiększyć swoją objętość i lekko skwaśnieć, zabieram się do etapu właściwego przygotowania mojego pszenno-gryczanego chleba. Ponownie potrzebuję dużej misy, miksera z hakiem chlebowym oraz składników.

  • 6 szklanek mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanka mąki gryczanej
  • 4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 2 i 1/3 szklanki wody w temperaturze ok. 21’C

wszystkie składniki wkładamy do misy i dokładnie ze sobą mieszamy. Kiedy ciasto jest jednolite, a wszystkie składniki dokładnie się połączyły dodajemy zaczyn. Wszystko dokładnie z sobą mieszamy przez ok. 10 minut na najwolniejszych obrotach miksera. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia, przykrywamy talerzem lub folią i pozostawiamy na 90 minut.

Etap końcowy – formujemy bochenki

Kiedy nasze ciasto wyroście, powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i formujemy z nich bochenki chleba. uformowany chleb przekładamy do koszyków lub misek ceramicznych wyłożonych płóciennymi ściereczkami, tam rośnie ok. 30-45 minut. Im dłużej tym większe będą przestrzenie powietrzne, a nasz chleb będzie miał piękne dziury.

UWAGA! pamiętaj obficie posypać bochenki mąką, inaczej najprawdopodobniej przykleją się do materiału.

W czasie, kiedy przygotowany chleb rośnie włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę na 200’C. W piekarniku nagrzewamy okrągły żeliwny garnek. Kiedy piec i garnek będą porządnie nagrzane (daj im minimum 20 minut), przekładamy do garnka pierwszy bochenek. Pieczemy chleb przez ok. 45 minut.

Chleb rustykalny
Pszenno-gryczany chleb rustykalny

Z podanych składników otrzymamy dwa sporych rozmiarów bochenki chleba, jeżeli nie macie tak dużych garnków, podzielcie ciasto na trzy części. Chleb jest staromodny, miękki w środku, z chrupiącą skórką, z dziurami, ale nie jest ich za dużo. Idealnie nadaje się i do słodkości i do wytrawnych dodatków.

Chleb rustykalny z dziurami


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *