Domowy jabłecznik

Jabłecznik, szarlotka czyli domowe, kruche ciasto z jabłkami i nie tylko. Dziś proponuję jak zwykle szybki przepis na domowy jabłecznik. Ciasto robi się bardzo szybko, a do tego nie zawiera tony cukru i tłuszczu. Z całą pewnością zaspokoi jednak potrzebę na domowe, „coś słodkiego”.

Do przygotowania ciasta na tortownicę o średnicy 26 cm potrzebujemy:

  • 70 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 małej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 cukier waniliowy

Nadzienie jabłkowe:

  • 2 duże jabłka
  • 2 duże łyżki cynamonu
  • 2 duże łyżki cukru
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • sok z jednej cytryny

Przygotowanie domowego jabłecznika rozpoczynam od umycia i pokrojenia w kostkę jabłek. Nie obieram ich ze skórki, ponieważ nie chcę żeby za bardzo się rozpadły podczas smażenia. Obrane jabłka wkładam na patelnię, wciskam sok z jednej cytryny, rodzynki, cukier oraz cynamon i karmelizuję je na wolnym ogniu, aż lekko zmiękną. Trwa to ok. 10 minut.

Kiedy jabłka się prażą na patelni w międzyczasie przygotowuję ciasto. Do miski wkładam posiekane masło, mąkę cukier, sodę, budyń oraz cukier waniliowy i wszystko dokładnie ze sobą mieszam. Ciasto powinno być w miarę sypkie, jednak po ściśnięciu go w dłoni powinno się do siebie kleić jak mokry piasek.

Przygotowane ciasto dzielimy na 2/3 i 1/3 porcji. 2/3 naszego ciasta układamy na tortownicy i uklepujemy tak, aby się z sobą skleiło. Następnie nakładamy na ciasto uprażone jabłka. Pozostałą częścią ciasta posypujemy jabłka.

Całość pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Domowy jabłecznik z rodzynkami
Domowy jabłecznik z rodzynkami
Domowy jabłecznik z rodzynkami
Domowy jabłecznik z rodzynkami

Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,

zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *