Domowy jabłecznik
Jabłecznik, szarlotka czyli domowe, kruche ciasto z jabłkami i nie tylko. Dziś proponuję jak zwykle szybki przepis na domowy jabłecznik. Ciasto robi się bardzo szybko, a do tego nie zawiera tony cukru i tłuszczu. Z całą pewnością zaspokoi jednak potrzebę na domowe, „coś słodkiego”.
Do przygotowania ciasta na tortownicę o średnicy 26 cm potrzebujemy:
- 70 g masła
- 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 małej łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 1 cukier waniliowy
Nadzienie jabłkowe:
- 2 duże jabłka
- 2 duże łyżki cynamonu
- 2 duże łyżki cukru
- 1/2 szklanki rodzynek
- sok z jednej cytryny
Przygotowanie domowego jabłecznika rozpoczynam od umycia i pokrojenia w kostkę jabłek. Nie obieram ich ze skórki, ponieważ nie chcę żeby za bardzo się rozpadły podczas smażenia. Obrane jabłka wkładam na patelnię, wciskam sok z jednej cytryny, rodzynki, cukier oraz cynamon i karmelizuję je na wolnym ogniu, aż lekko zmiękną. Trwa to ok. 10 minut.
Kiedy jabłka się prażą na patelni w międzyczasie przygotowuję ciasto. Do miski wkładam posiekane masło, mąkę cukier, sodę, budyń oraz cukier waniliowy i wszystko dokładnie ze sobą mieszam. Ciasto powinno być w miarę sypkie, jednak po ściśnięciu go w dłoni powinno się do siebie kleić jak mokry piasek.
Przygotowane ciasto dzielimy na 2/3 i 1/3 porcji. 2/3 naszego ciasta układamy na tortownicy i uklepujemy tak, aby się z sobą skleiło. Następnie nakładamy na ciasto uprażone jabłka. Pozostałą częścią ciasta posypujemy jabłka.
Całość pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,
zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!