Gwiazda makowa z marcepanem
Święta, święta! Zbliżają się wielkimi krokami, chociaż wydaje mi się że u mnie w domu rozgościły się już jakiś czas temu. Praktycznie od początku grudnia zaczyna się okres pichcenia świątecznych potraw i smakowania tego czego w święta pewnie nie dałoby rady się przejeść. U mnie w domu jest toteż czas łasuchowania, tyle co w grudniu nie piekę nigdy! Jedną z ulubionych pozycji jest gwiazda makowa, ale z dodatkiem marcepanu i migdałów.
Przepis jest prosty, jednak trzeba poświęcić odrobinę czasu, żeby samemu przygotować mak. Nie jestem fanka tych gotowych, bo zawierają zamiast maku często bułkę tartą.
Czego potrzebujemy?
Ciasto:
- 550 g mąki pszennej tortowej
- 150 ml mleka
- 150 ml oleju
- 120 g masła
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku dopieczenia
- 25 g suchych drożdży
- ekstrakt waniliowy
Masa makowo-marcepanowa:
- 300 g maku niebieskiego
- 200 g marcepanu
- 100 g płatków migdałów
- 50 ml miodu
- ekstrakt waniliowy
Przygotowanie gwiazdy zaczynam od rozrobienia w ceramicznej misce drożdży. Drożdże mieszam z ciepłym mlekiem i rozpuszczonym w nim maśle, cukru oraz 10 łyżek mąki. Po zmieszaniu wszystkich składników zostawiam na 20 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować. Kiedy drożdże „ruszyły” dodaję resztę mąki, olej, jajka, ekstrakt waniliowy oraz proszek do pieczenia. Całość ciasta wyrabiam na elastyczną masę i pozostawiam do wyrośnięcia na ok 30-40 minut. Ciasto zawsze zgniatam dwukrotnie.
W czasie kiedy ciasto pozostawiam do wyrośnięcia przygotowuję masę makową. Mak należy sparzyć i zmielić. Pamiętam jak byłam mała to mama używała do tego maszynki do mięsa z drobnymi oczkami, ja postanowiłam to uprościć i sparzony mak miksuję mikserem ręcznym (podyktowane lenistwem ;)). Do zmielonego maku dodaję masę marcepanową (używam gotowej masy marcepanowej z Lidla, ma dużą zawartość migdałów) i miód, jeszcze chwilę miksując, tak aby składniki się połączyły. Na samym końcu dodaję płatki migdałów i mieszam je łyżką z masą makowo-marcepanową. Masa gotowa.
Wracamy do naszego ciasta. Kiedy jest już dwukrotnie wyrośnięte dzielę ciasto na 3 równe części. Następnie kształtuje z nich kule i rozwałkowuje na okrągłe płaty o takiej samej średnicy ok. 30 cm. Na blaszce układam papier do pieczenia a na nim pierwszy płat ciasta. Obficie smaruję go połową masy makowej i przykrywam kolejnym płatem. Ponownie nakładam masę oraz przykrywam ostatnią porcją ciasta. Tak przygotowanego przekładańca brzegi sklejam z sobą, tak żeby masa makowa nie wychodziła na zewnątrz.
Teraz pozostaje tylko nadać kształt mojej gwieździe makowej! Na środku przygotowanego ciasta stawiam wąską szklankę, dokoła nacinając ciasto, na kształt promieni słońca. Powstałe fragmenty ciasta skręcam dwukrotnie, aby masa makowa była widoczna na zewnątrz. Tak przygotowane ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego na 160′ na ok 40-45 minut.
Upieczone ciasto dekorujemy ja tym razem wybrałam lukier i gwiazdki cukrowe, ale czekolada też się świetnie sprawdza. 🙂 Gwiazda makowa – gotowa!
Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,
zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!