Chlebek Chapati
Chlebek chapati to nic innego jak specyficzny dla Indii placek zbożowy wypiekany tradycyjnie z pszennej pełnoziarnistej mąki atta, bardzo drobno mielonej. Jest to bardzo prosty przepis na doskonały dodatek do aromatycznych curry oraz innych potraw kuchni indyjskiej. Do przygotowania chlebków chapati potrzebujemy zaledwie czterech prostych składników.
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 ml wody
- 1/2 małej łyżeczki soli
- olej roślinny
Przygotowanie chlebków chapati rozpoczynamy od wymieszania w misce przesianej przez sito mąki pszennej pełnoziarnistej oraz soli. następnie kształtujemy w naczyniu stożek z zagłębieniem, gdzie powoli dolewamy wodę i wyrabiamy ręcznie ciasto. Ciasto na chlebki należy wyrabiać co najmniej 10 minut, alby stało się gładkie i sprężyste. Im dłużej się ugniata ciasto, tym chlebki będą delikatniejsze.
Po wyrobieniu ciasta zawijamy je w folię i zostawiamy na 20-30 minut, żeby odpoczęło. Następnie z przygotowanego kawałka, formujemy 8 kul, które będziemy rozwałkowywać i pic. Przygotowane porcje na chlebki rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki o średnicy ok. 15 centymetrów, jedną stronę bardzo cienko smarujemy olejem roślinnym. W następnym kroku na rozgrzaną patelnię (nieposmarowaną stroną placka) układamy chlebek. Pieczemy na małym ogniu aż powstaną pęcherze powietrzne na całej powierzchni chlebka, po czym przewracamy chlebek na drugą stronę i pieczemy ok. minuty.
Upieczone placki przed podaniem trzymam i podaję w płóciennych ściereczkach, ponieważ nie chcę żeby zawilgotniały od ceramicznego talerza.
Mąkę do wykonania chlebków, można kupić przez Internet i jest to oryginalnie mąka atta, jednak idealnie do przygotowania chlebka chapati nadaje się nasz polski produkt mąka pszenna pełnoziarnista Lubelli, która jest również bardzo drobno mielona.
Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,
zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!