Hummus z pieczonym kalafiorem i piklami

Hummus jest jednym z dań, które uwielbiam przyrządzać i podawać na wiele sposobów. Nadaje się idealnie na przekąskę, podany w formie meze lub jako danie główne, kiedy mamy ochotę na zdrowy obiad.

Z klasycznego hummusu jesteśmy w stanie wyczarować wiele jego wariantów smakowych. Może być on z dodatkiem papryki słodkiej lub ostrej na chłodniejsze dni, ze szpinakiem lub pastą z orzechów arachidowych. Pomysłów jest nieskończona ilość i tylko w zależności od potrzeb naszego podniebienia możemy szybko stworzyć nowy smak.

W przepisie, który dziś proponuję hummus występuje w wersji klasycznej z uwagi na charakterystyczne dodatki.

Do przygotowania dwóch porcji, potrzebujemy:

  • 300 g klasycznego hummusu
  • jednego małego kalafiora
  • garści suszonych oliwek
  • marynowanych warzyw: papryka chilli, cukinia
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • pęczek pietruszki
  • 2 gałązki liści mięty
  • 2 duże łyżki soku z cytryny
  • 4 małe łyżki miodu płynnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała łyżka kminu rzymskiego
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • sos sojowy
  • sezam do dekoracji
Kalafior

Zaczynaj pracę nad przygotowaniem dania przygotowuję marynatę do kalafiora. Do małej miseczki wlewam 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę soku z cytryny oraz 3 małe łyżeczki miodu. Następnie mieszam marynatę, tak aby wszystkie składniki się połączyły, dając gładką konsystencję. Wcześniej umyty kalafior porcjuję w nieduże różyczki i układam na blaszce dopieczenia. Polewam go dokładnie przygotowaną wcześniej marynatą i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 minut.

Sałatka z ciecierzycy

W czasie kiedy piecze się kalafior można przygotować sałatkę z ciecierzycy. Do przygotowania sałatki potrzebujemy ugotowanej ciecierzycy, mięty, soku z cytryny, miodu, czosnku oraz do przyprawienia kminu rzymskiego, soli i oliwy. Dokładny przepis na tą sałatkę znajdziecie pod linkiem TUTAJ.

Antipasti

Kolejnym składnikiem dzisiejszego dania są marynowane warzywa. Ja przygotowuje je sama, bo lubię wiedzieć czym są nadziane i jak były robione, ale również doskonale sprawdzą się tutaj gotowe marynowane warzywa dostępne w każdym sklepie. Warto jednak czytać skład, bo z jakością bywa różnie. Jeżeli jednak tak jak ja jesteście fanami domowych przetworów, zapraszam do odwiedzenia wpisu na temat marynowanej cukinii z papryczkami.

Kiedy mamy gotowe wszystkie składniki naszego dania zabieramy się do składania :). Podaję tą wersję hummusu w głębokich talerzach, na dno talerza nakładamy humus tworząc w nim zagłębienie, w którym lądują kolejno: sałatka z ciecierzycy, pieczony kalafior, marynowana cukinia z papryczkami oraz oliwki. Całość dekoruję oliwą z oliwek i danie gotowe.

Jest to na prawdę sposób na zdrowy obiad w niestandardowym wydaniu, który doskonale nadaje się również do pudełka w podróż, ponieważ na zimno smakuje równie dobrze.

Hummus z pieczonym kalafiorem
Hummus z pieczonym kalafiorem

 

Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,

zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *