Hummus z pieczonym kalafiorem i piklami
Hummus jest jednym z dań, które uwielbiam przyrządzać i podawać na wiele sposobów. Nadaje się idealnie na przekąskę, podany w formie meze lub jako danie główne, kiedy mamy ochotę na zdrowy obiad.
Z klasycznego hummusu jesteśmy w stanie wyczarować wiele jego wariantów smakowych. Może być on z dodatkiem papryki słodkiej lub ostrej na chłodniejsze dni, ze szpinakiem lub pastą z orzechów arachidowych. Pomysłów jest nieskończona ilość i tylko w zależności od potrzeb naszego podniebienia możemy szybko stworzyć nowy smak.
W przepisie, który dziś proponuję hummus występuje w wersji klasycznej z uwagi na charakterystyczne dodatki.
Do przygotowania dwóch porcji, potrzebujemy:
- 300 g klasycznego hummusu
- jednego małego kalafiora
- garści suszonych oliwek
- marynowanych warzyw: papryka chilli, cukinia
- 200 g ugotowanej ciecierzycy
- pęczek pietruszki
- 2 gałązki liści mięty
- 2 duże łyżki soku z cytryny
- 4 małe łyżki miodu płynnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała łyżka kminu rzymskiego
- sól
- oliwa z oliwek
- sos sojowy
- sezam do dekoracji
Kalafior
Zaczynaj pracę nad przygotowaniem dania przygotowuję marynatę do kalafiora. Do małej miseczki wlewam 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę soku z cytryny oraz 3 małe łyżeczki miodu. Następnie mieszam marynatę, tak aby wszystkie składniki się połączyły, dając gładką konsystencję. Wcześniej umyty kalafior porcjuję w nieduże różyczki i układam na blaszce dopieczenia. Polewam go dokładnie przygotowaną wcześniej marynatą i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 minut.
Sałatka z ciecierzycy
W czasie kiedy piecze się kalafior można przygotować sałatkę z ciecierzycy. Do przygotowania sałatki potrzebujemy ugotowanej ciecierzycy, mięty, soku z cytryny, miodu, czosnku oraz do przyprawienia kminu rzymskiego, soli i oliwy. Dokładny przepis na tą sałatkę znajdziecie pod linkiem TUTAJ.
Antipasti
Kolejnym składnikiem dzisiejszego dania są marynowane warzywa. Ja przygotowuje je sama, bo lubię wiedzieć czym są nadziane i jak były robione, ale również doskonale sprawdzą się tutaj gotowe marynowane warzywa dostępne w każdym sklepie. Warto jednak czytać skład, bo z jakością bywa różnie. Jeżeli jednak tak jak ja jesteście fanami domowych przetworów, zapraszam do odwiedzenia wpisu na temat marynowanej cukinii z papryczkami.
Kiedy mamy gotowe wszystkie składniki naszego dania zabieramy się do składania :). Podaję tą wersję hummusu w głębokich talerzach, na dno talerza nakładamy humus tworząc w nim zagłębienie, w którym lądują kolejno: sałatka z ciecierzycy, pieczony kalafior, marynowana cukinia z papryczkami oraz oliwki. Całość dekoruję oliwą z oliwek i danie gotowe.
Jest to na prawdę sposób na zdrowy obiad w niestandardowym wydaniu, który doskonale nadaje się również do pudełka w podróż, ponieważ na zimno smakuje równie dobrze.
Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,
zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!