Wegetariańskie curry z soczewicą

Kuchnia indyjska w ostatnim czasie stała się bardzo popularna. Jednak nie zawsze zamawiając indyjskie dostajemy to na co czekamy. Kuchnia indyjska jest dla mnie pełna smaków i zaskoczeń. Kiedy przygotowuję te dania u siebie w domu wszędzie pachnie intensywnymi przyprawami, a kubki smakowe zawsze zostają szubko pobudzone.

Tak jest również kiedy przygotowuje domowe curry. Bardzo lubię wersję wegetariańską, ponieważ jest szybsza i w mojej ocenie smaczniejsza.

Do przygotowania wegetariańskiego curry z soczewicą potrzebujemy:

  • 1 szklankę soczewicy
  • 1 puszkę mleka kokosowego
  • 4 duże garście szpinaku
  • 1/2 dużej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 100 g masła
  • 3 łyżeczki przyprawy Masala Tandoori
  • 2 łyżeczki przyprawy Curry
  • olej roślinny do smażenia
Praca nad curry

Przygotowanie zaczynamy od pokrojenia w drobną kostkę cebuli, korzenia imbiru oraz posiekania ząbków czosnku. Do rozgrzanego garnka lub na głęboką patelnię wkładamy pokrojone warzywa i podsmażamy na złoto na oleju roślinnym, dodając pod koniec smażenia przyprawy Curry oraz Masala Tandoori, a także masło. Następnie wlewamy do naczynia mleko kokosowe oraz 0,5 szklanki wody, dodajemy soczewicę i gotujemy ok. 20minut. Pilnujcie żeby nie gotować soczewicy zbyt długo, bo zrobi się papka. Po ugotowaniu soczewicy wyłączamy kuchenkę i wkładamy do naczynia surowy szpinak, mieszając go z przygotowanym sosem. Całość przykrywamy pokrywką i zostawiamy na 15-20 minut.

wegetariańskie curry z soczewicą
Wegetariańskie curry z soczewicą podane z chlebkiem chapati

Wegetariańskie curry z soczewicą jest już gotowe, podaje je z domowym chlebkiem chapati, który jest również bardzo prosty do przygotowania. Przepis na chlebek chapati możecie znaleźć TUTAJ.

Kuchnia indyjska to tez mieszanki przypraw, możemy kupić je wszędzie jednak z jakością i składem bywa różnie ja wybieram przygotowywanie takich mieszanek samodzielnie nie jest to trudne, a mamy 100% wiedzy co tak naprawdę się w nich znajduje. TUTAJ znajdziecie szybki przepis na mieszankę wykorzystaną w tym przepisie, czyli Masala Tandoori.

 

Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,

zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *