Wegetariańskie curry z soczewicą

Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602

Kuchnia indyjska w ostatnim czasie stała się bardzo popularna. Jednak nie zawsze zamawiając indyjskie dostajemy to na co czekamy. Kuchnia indyjska jest dla mnie pełna smaków i zaskoczeń. Kiedy przygotowuję te dania u siebie w domu wszędzie pachnie intensywnymi przyprawami, a kubki smakowe zawsze zostają szubko pobudzone.

Tak jest również kiedy przygotowuje domowe curry. Bardzo lubię wersję wegetariańską, ponieważ jest szybsza i w mojej ocenie smaczniejsza.

Do przygotowania wegetariańskiego curry z soczewicą potrzebujemy:

  • 1 szklankę soczewicy
  • 1 puszkę mleka kokosowego
  • 4 duże garście szpinaku
  • 1/2 dużej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 100 g masła
  • 3 łyżeczki przyprawy Masala Tandoori
  • 2 łyżeczki przyprawy Curry
  • olej roślinny do smażenia
Praca nad curry

Przygotowanie zaczynamy od pokrojenia w drobną kostkę cebuli, korzenia imbiru oraz posiekania ząbków czosnku. Do rozgrzanego garnka lub na głęboką patelnię wkładamy pokrojone warzywa i podsmażamy na złoto na oleju roślinnym, dodając pod koniec smażenia przyprawy Curry oraz Masala Tandoori, a także masło. Następnie wlewamy do naczynia mleko kokosowe oraz 0,5 szklanki wody, dodajemy soczewicę i gotujemy ok. 20minut. Pilnujcie żeby nie gotować soczewicy zbyt długo, bo zrobi się papka. Po ugotowaniu soczewicy wyłączamy kuchenkę i wkładamy do naczynia surowy szpinak, mieszając go z przygotowanym sosem. Całość przykrywamy pokrywką i zostawiamy na 15-20 minut.

wegetariańskie curry z soczewicą
Wegetariańskie curry z soczewicą podane z chlebkiem chapati

Wegetariańskie curry z soczewicą jest już gotowe, podaje je z domowym chlebkiem chapati, który jest również bardzo prosty do przygotowania. Przepis na chlebek chapati możecie znaleźć TUTAJ.

Kuchnia indyjska to tez mieszanki przypraw, możemy kupić je wszędzie jednak z jakością i składem bywa różnie ja wybieram przygotowywanie takich mieszanek samodzielnie nie jest to trudne, a mamy 100% wiedzy co tak naprawdę się w nich znajduje. TUTAJ znajdziecie szybki przepis na mieszankę wykorzystaną w tym przepisie, czyli Masala Tandoori.

 

Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,

zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *