Masala Tandoori
Mieszanka przypraw Masala Tandoori nadaje się idealnie do wielu dań kuchni indyjskiej, wykorzystywana przede wszystkim jest do przyprawiania mięsa pieczonego w piecach Tandoori. Ja ją jednak stosuję również między innymi do domowego curry. Skład jest prosty, ja wprowadziłam jednak jedną modyfikację, nie dodaję do mieszanki barwnika. Czerwony barwnik to znak rozpoznawczy mieszanki przypraw kryjącej się pod nazwą Masala Tandoori, jednak nie wpływa on zupełnie na walory smakowe, więc nie widziałam potrzeby go stosować.
- 4 łyżeczki nasion kuminu
- 4 łyżeczki nasion kolendry
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku
- 10 goździków
- 2 łyżeczki imbiru w proszku
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki drobnoziarnistej soli
Wszystkie przyprawy wkładam do moździerza i ucieram na gładki proszek. Przyprawę trzymam w suchym miejscu, żeby nie złapała wilgoci, jednak porcja jest na tyle nie duża, że powinna starczyć na około dwa aromatyczne dania.
Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,
zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!