Kasza bulgur z ciecierzycą i warzywami

Szybki obiad? Albo zdrowa przekąska, która nadaje się idealnie do pojemnika? Jeżeli szukasz czegoś prostego, zdrowego, a zarazem bardzo smacznego – to jest to! Kasza bulgur z ciecierzycą i warzywami jest propozycją nie tylko dla zabieganych ale również dla tych którzy uważają co na talerz kładą. Przepis, niezwykle prosty. Potrzebujemy:

  • 200 g kaszy bulgur
  • 100 g ciecierzycy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średnia cukinia
  • 1/2 świeżej papryki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek świeżej kolędry
  • 4 duże łyżki oliwy z oliwek
  • 2 duże łyżki miodu
  • 2 duże łyżki soku z cytryny
  • 2 małe łyżki kminu rzymskiego
  • 1 mała łyżka soli
  • olej do smażenia

W pierwszej kolejności: kroimy na drobne kwadraciki czerwoną paprykę oraz siekamy czosnek. Do nagrzanego naczynia wkładamy oba warzywa i podsmażamy na oleju roślinnym. W międzyczasie kroimy w niewielką kostkę cukinię i dokładamy do smażonych warzyw. Po zarumienieniu całości, przyprawiamy solą i kminem rzymskim mielonym, a następnie dokładamy do garnka (lub głębokiej patelni) wcześniej ugotowaną ciecierzycę i kaszę bulgur. Wszystko razem mieszamy i po ok. 3 minutach ściągamy z palnika.

Sos miodowo-cytrynowy

Do przygotowania sosu potrzebujemy oliwę z oliwek, sok z cytryny i płynny miód. Wszystkie składniki mieszamy z sobą bardzo dokładnie, aż stworzą razem gładki sos. Następnie wlewamy przygotowany sos do garnka z kaszą bulgur i warzywami.

Do całości dania, najlepiej przed podaniem dodajemy posiekany pęczek świeżej kolendry. Smacznego!

 

kasza bulgur z ciecierzycą i warzywami

Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,

zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *