Kasza bulgur z ciecierzycą i warzywami

Szybki obiad? Albo zdrowa przekąska, która nadaje się idealnie do pojemnika? Jeżeli szukasz czegoś prostego, zdrowego, a zarazem bardzo smacznego – to jest to! Kasza bulgur z ciecierzycą i warzywami jest propozycją nie tylko dla zabieganych ale również dla tych którzy uważają co na talerz kładą. Przepis, niezwykle prosty. Potrzebujemy:

  • 200 g kaszy bulgur
  • 100 g ciecierzycy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średnia cukinia
  • 1/2 świeżej papryki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek świeżej kolędry
  • 4 duże łyżki oliwy z oliwek
  • 2 duże łyżki miodu
  • 2 duże łyżki soku z cytryny
  • 2 małe łyżki kminu rzymskiego
  • 1 mała łyżka soli
  • olej do smażenia

W pierwszej kolejności: kroimy na drobne kwadraciki czerwoną paprykę oraz siekamy czosnek. Do nagrzanego naczynia wkładamy oba warzywa i podsmażamy na oleju roślinnym. W międzyczasie kroimy w niewielką kostkę cukinię i dokładamy do smażonych warzyw. Po zarumienieniu całości, przyprawiamy solą i kminem rzymskim mielonym, a następnie dokładamy do garnka (lub głębokiej patelni) wcześniej ugotowaną ciecierzycę i kaszę bulgur. Wszystko razem mieszamy i po ok. 3 minutach ściągamy z palnika.

Sos miodowo-cytrynowy

Do przygotowania sosu potrzebujemy oliwę z oliwek, sok z cytryny i płynny miód. Wszystkie składniki mieszamy z sobą bardzo dokładnie, aż stworzą razem gładki sos. Następnie wlewamy przygotowany sos do garnka z kaszą bulgur i warzywami.

Do całości dania, najlepiej przed podaniem dodajemy posiekany pęczek świeżej kolendry. Smacznego!

 

kasza bulgur z ciecierzycą i warzywami

Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,

zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *