Kasza bulgur z ciecierzycą i warzywami
Szybki obiad? Albo zdrowa przekąska, która nadaje się idealnie do pojemnika? Jeżeli szukasz czegoś prostego, zdrowego, a zarazem bardzo smacznego – to jest to! Kasza bulgur z ciecierzycą i warzywami jest propozycją nie tylko dla zabieganych ale również dla tych którzy uważają co na talerz kładą. Przepis, niezwykle prosty. Potrzebujemy:
- 200 g kaszy bulgur
- 100 g ciecierzycy
- 1 czerwona papryka
- 1 średnia cukinia
- 1/2 świeżej papryki chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek świeżej kolędry
- 4 duże łyżki oliwy z oliwek
- 2 duże łyżki miodu
- 2 duże łyżki soku z cytryny
- 2 małe łyżki kminu rzymskiego
- 1 mała łyżka soli
- olej do smażenia
W pierwszej kolejności: kroimy na drobne kwadraciki czerwoną paprykę oraz siekamy czosnek. Do nagrzanego naczynia wkładamy oba warzywa i podsmażamy na oleju roślinnym. W międzyczasie kroimy w niewielką kostkę cukinię i dokładamy do smażonych warzyw. Po zarumienieniu całości, przyprawiamy solą i kminem rzymskim mielonym, a następnie dokładamy do garnka (lub głębokiej patelni) wcześniej ugotowaną ciecierzycę i kaszę bulgur. Wszystko razem mieszamy i po ok. 3 minutach ściągamy z palnika.
Sos miodowo-cytrynowy
Do przygotowania sosu potrzebujemy oliwę z oliwek, sok z cytryny i płynny miód. Wszystkie składniki mieszamy z sobą bardzo dokładnie, aż stworzą razem gładki sos. Następnie wlewamy przygotowany sos do garnka z kaszą bulgur i warzywami.
Do całości dania, najlepiej przed podaniem dodajemy posiekany pęczek świeżej kolendry. Smacznego!
Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,
zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!