Owsiane trufle czekoladowe
Owsiane trufle czekoladowe to przepis na szybki deser, bardzo łatwy do podziału. Do przygotowania słodkości potrzebujemy na prawdę niewiele składników i czasu. Poniżej krótka lista:
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 kostki masła
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 marchewka
- 4 małe łyżki masła orzechowego
- 1/4 szklanki kakao
Zaczynamy pracę od rozpuszczenia na patelni 1/2 szklanki cukru. Kiedy cukier się rozpuści i zbrązowieje dolewamy powoli mleko i mieszamy, aż utworzy się gładki sos. Następnie dodajemy na patelnię masło oraz masło orzechowe. Po połączeniu się wszystkich składników wsypujemy startą na bardzo drobnych oczkach marchewkę i płatki owsiane. chwilę gotujemy całość aż płatki spęcznieją i odrobinę zmiękną. Na sam koniec dodajemy kakao i dokładnie mieszamy całość. Wyłączamy grzanie i czekamy, aż nasza masa odrobinę przestygnie.
Kiedy masa jest jeszcze ciepła, jednak możemy ją wziąć w dłonie zaczynamy formować czekoladowe kule, które obtaczamy w gorzkim kakao. Z przygotowanej porcji masy powinniśmy uformować ok. 20 owsianych trufli czekoladowych. Po całkowitym ostygnięciu są gotowe do podania, chociaż ja zawsze próbuję na ciepło. Nie mogę się powstrzymać! 🙂
Przygotowanie całości nie powinno zająć więcej niż 30 minut z umyciem patelni. 😉
Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,
zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!