Owsiane trufle czekoladowe

Owsiane trufle czekoladowe to przepis na szybki deser, bardzo łatwy do podziału. Do przygotowania słodkości potrzebujemy na prawdę niewiele składników i czasu. Poniżej krótka lista:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 kostki masła
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 marchewka
  • 4 małe łyżki masła orzechowego
  • 1/4 szklanki kakao

Zaczynamy pracę od rozpuszczenia na patelni 1/2 szklanki cukru. Kiedy cukier się rozpuści i zbrązowieje dolewamy powoli mleko i mieszamy, aż utworzy się gładki sos. Następnie dodajemy na patelnię masło oraz masło orzechowe. Po połączeniu się wszystkich składników wsypujemy startą na bardzo drobnych oczkach marchewkę i płatki owsiane. chwilę gotujemy całość aż płatki spęcznieją i odrobinę zmiękną. Na sam koniec dodajemy kakao i dokładnie mieszamy całość. Wyłączamy grzanie i czekamy, aż nasza masa odrobinę przestygnie.

Kiedy masa jest jeszcze ciepła, jednak możemy ją wziąć w dłonie zaczynamy formować czekoladowe kule, które obtaczamy w gorzkim kakao. Z przygotowanej porcji masy powinniśmy uformować ok. 20 owsianych trufli czekoladowych. Po całkowitym ostygnięciu są gotowe do podania, chociaż ja zawsze próbuję na ciepło. Nie mogę się powstrzymać! 🙂

Przygotowanie całości nie powinno zająć więcej niż 30 minut z umyciem patelni. 😉

owsiane trufle czekoladowe

owsiane trufle czekoladowe

Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,

zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *