Owsiane trufle czekoladowe

Owsiane trufle czekoladowe to przepis na szybki deser, bardzo łatwy do podziału. Do przygotowania słodkości potrzebujemy na prawdę niewiele składników i czasu. Poniżej krótka lista:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 kostki masła
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 marchewka
  • 4 małe łyżki masła orzechowego
  • 1/4 szklanki kakao

Zaczynamy pracę od rozpuszczenia na patelni 1/2 szklanki cukru. Kiedy cukier się rozpuści i zbrązowieje dolewamy powoli mleko i mieszamy, aż utworzy się gładki sos. Następnie dodajemy na patelnię masło oraz masło orzechowe. Po połączeniu się wszystkich składników wsypujemy startą na bardzo drobnych oczkach marchewkę i płatki owsiane. chwilę gotujemy całość aż płatki spęcznieją i odrobinę zmiękną. Na sam koniec dodajemy kakao i dokładnie mieszamy całość. Wyłączamy grzanie i czekamy, aż nasza masa odrobinę przestygnie.

Kiedy masa jest jeszcze ciepła, jednak możemy ją wziąć w dłonie zaczynamy formować czekoladowe kule, które obtaczamy w gorzkim kakao. Z przygotowanej porcji masy powinniśmy uformować ok. 20 owsianych trufli czekoladowych. Po całkowitym ostygnięciu są gotowe do podania, chociaż ja zawsze próbuję na ciepło. Nie mogę się powstrzymać! 🙂

Przygotowanie całości nie powinno zająć więcej niż 30 minut z umyciem patelni. 😉

owsiane trufle czekoladowe

owsiane trufle czekoladowe

Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,

zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *