Grillowana polenta z grzybami
Przepis na ten obiad inspirowany jest odrobinę włoskimi smakami, z dodatkiem aromatycznego, angielskiego sera Cheddar. Polenta jest bardzo popularnym we Włoszech daniem. Robi się ją niezwykle szybko, a zmiana sosów, dodatków z jakimi się ją podaje sprawia, że za każdym razem danie smakuje zupełnie inaczej. Ja postanowiłam swoją podać z grzybami, (w tej roli wystąpiły boczniaki) czosnkiem i serem Cheddar. Składniki wystarczą na przygotowanie 4 porcji obiadu.
- 250 g mąki kukurydzianej
- 1 l wody
- 4 ząbki czosnku
- 400 g grzybów
- 50 g masła
- 100 g sera Cheddar
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Polenta
Przygotowanie polenty zaczynam od zagotowania wody w garnku. Kiedy zaczyna wrzeć zmniejszam ogień i dodaję powoli mąkę kukurydzianą. Bardzo dokładnie mieszam, żeby pozbyć się wszystkich grudek i uzyskać kremową, gładką masę. Pozostawiam ją na ogniu ok. 15 minut cały czas mieszając, żeby nie przywarła do garnka. Po ugotowaniu doprawiam niewielką ilością soli i pieprzu. Gorącą masę przekładam do prostokątnej blachy i czekam aż całkowicie wystygnie i stężeje. Powinno wystarczyć około godziny, żeby polenta przybrała odpowiednią konsystencję. Następnie kroję ją na kwadraty i podsmażam na patelni grillowej, na oliwie z oliwek. Dopiero grillowana polenta staje się aromatyczna i pachnąca.
Sos grzybowy
Do przygotowania sosu grzybowego wykorzystałam tym razem boczniaki. Pokroiłam wcześniej przygotowane grzyby w słupki, jednak nie zbyt drobno, żeby nie stracić ich wyglądu. Na rozgrzaną oliwę przekładamy pokrojone grzyby oraz posiekany drobno czosnek. Podsmażamy je ok. 10 minut aż zaczną się rumienić, doprawiamy solą, pieprzem i masłem, dusząc następne 10-15 minut, tak aby zmiękły jednak nie zaczęły się rozpadać.
Grillowaną polentę podajemy z sosem grzybowym i startym serem Cheddar, jednak zamiast Cheddara, nada się każdy inny twardy i aromatyczny ser, który nada dodatkowo aromat naszej potrawie.

Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,
zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!