Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, kurkami i szałwią
Zapiekanka ziemniaczana to zawsze dobry pomysł na obiad. Można ją zrobić z dowolnych składników „czyszcząc lodówkę” lub zrobić z niej na prawdę popisowe danie, które nie dość, że pyszne to jeszcze pięknie wygląda.
W poprzedni weekend przygotowałam zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem w sosie kurkowo-szałwiowym. Doskonale sprawdziła się na niedzielny obiad, a i w poniedziałek chętnie zapakował się do pudełka do pracy (nie mojego, ja zostałam w domu).
Czego potrzebujemy?
- 1 kg ziemniaków
- 1 i 1/2 cebuli
- 100 g sera Cheddar
- 4 filety z piersi kurczaka
- 1 pęczek szałwii
- 4 ząbki czosnku
- 250 g grzybów (u mnie kurki)
- 300 g śmietany 18%
- 50 g masła
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Zapiekanka ziemniaczana
Przygotowanie zapiekanki jest szybkie, najdłużej zajmuje poszatkowanie ziemniaków na bardzo cienkie plasterki. Ale od początku. Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie plasterki (używam do tego tarki, uzyskuje na tyle cienkie plastry, że pieczenie nie zajmuje zbyt wiele czasu). W międzyczasie zagotowuję wodę. Pokrojone ziemniaki przekładam do miski lub garnka i zalewam wrzątkiem. Trzymam je pod przykryciem ok. 15 minut. W tym czasie kroję na piórka cebulę. Po namoczeniu ziemniaków i odsączeniu ich z wody przekładam je do żaroodpornego naczynia i mieszam z cebulą. Solę, pieprzę, dodaję łyżkę oliwy z oliwek i listki szałwii oraz 150 g śmietany. Wszystko razem mieszam i posypuję startym serem Cheddar. Tak przygotowaną zapiekankę wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok. 25 minut.

Kurczak w sosie śmietanowo-kurkowym
Przygotowane wcześniej piersi z kurczaka smarujemy oliwą z oliwek, nacieramy posiekanym czosnkiem i obkładamy listkami szałwii. Tak przygotowane mięso pozostawiamy na ok. 30 min, żeby miało czas przejść smakiem przypraw. Następnie smażymy piersi z kurczaka w całości na mocno rozgrzanej patelni na małym ogniu, ok. 10 minut z każdej strony. po zarumienieniu się mięsa, kroimy je w plastry pozostawiając na patelni. Dodajemy wcześniej umyte kurki (jeżeli są bardzo duże możemy je pokroić) oraz masło. Podsmażamy całość aż kurki puszczą wodę – ok. 10-15 minut. Zestawiamy tak przygotowanego kurczaka z kuchenki. Kiedy odrobinę wszystko przestygnie dodajemy śmietanę, sól i pieprz. Uważamy żeby śmietana się nie ścięła, dlatego nie dodajemy na bardzo gorącą patelnię. Kurczak gotowy!

Zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem możemy serwować. Jest to bardzo proste i smaczne danie, trochę inny sposób podania kurczaka 🙂

Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,
zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!