Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, kurkami i szałwią

Zapiekanka ziemniaczana to zawsze dobry pomysł na obiad. Można ją zrobić z dowolnych składników „czyszcząc lodówkę” lub zrobić z niej na prawdę popisowe danie, które nie dość, że pyszne to jeszcze pięknie wygląda.

W poprzedni weekend przygotowałam zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem w sosie kurkowo-szałwiowym. Doskonale sprawdziła się na niedzielny obiad, a i w poniedziałek chętnie zapakował się do pudełka do pracy (nie mojego, ja zostałam w domu).

Czego potrzebujemy?

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 i 1/2 cebuli
  • 100 g sera Cheddar
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 1 pęczek szałwii
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 g grzybów (u mnie kurki)
  • 300 g śmietany 18%
  • 50 g masła
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
Zapiekanka ziemniaczana

Przygotowanie zapiekanki jest szybkie, najdłużej zajmuje poszatkowanie ziemniaków na bardzo cienkie plasterki. Ale od początku. Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie plasterki (używam do tego tarki, uzyskuje na tyle cienkie plastry, że pieczenie nie zajmuje zbyt wiele czasu). W międzyczasie zagotowuję wodę. Pokrojone ziemniaki przekładam do miski lub garnka i zalewam wrzątkiem. Trzymam je pod przykryciem ok. 15 minut. W tym czasie kroję na piórka cebulę. Po namoczeniu ziemniaków i odsączeniu ich z wody przekładam je do żaroodpornego naczynia i mieszam z cebulą. Solę, pieprzę, dodaję łyżkę oliwy z oliwek i listki szałwii oraz 150 g śmietany. Wszystko razem mieszam i posypuję startym serem Cheddar. Tak przygotowaną zapiekankę wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok. 25 minut.

zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana
Kurczak w sosie śmietanowo-kurkowym

Przygotowane wcześniej piersi z kurczaka smarujemy oliwą z oliwek, nacieramy posiekanym czosnkiem i obkładamy listkami szałwii. Tak przygotowane mięso pozostawiamy na ok. 30 min, żeby miało czas przejść smakiem przypraw. Następnie smażymy piersi z kurczaka w całości na mocno rozgrzanej patelni na małym ogniu, ok. 10 minut z każdej strony. po zarumienieniu się mięsa, kroimy je w plastry pozostawiając na patelni. Dodajemy wcześniej umyte kurki (jeżeli są bardzo duże możemy je pokroić) oraz masło. Podsmażamy całość aż kurki puszczą wodę – ok. 10-15 minut. Zestawiamy tak przygotowanego kurczaka z kuchenki. Kiedy odrobinę wszystko przestygnie dodajemy śmietanę, sól i pieprz. Uważamy żeby śmietana się nie ścięła, dlatego nie dodajemy na bardzo gorącą patelnię. Kurczak gotowy!

Kurczak w sosie śmietanowo-kurkowym
Kurczak w sosie śmietanowo-kurkowym z szałwią

Zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem możemy serwować. Jest to bardzo proste i smaczne danie, trochę inny sposób podania kurczaka 🙂

zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i kurami

Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,

zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!



1 thought on “Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, kurkami i szałwią”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *