Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, kurkami i szałwią

Zapiekanka ziemniaczana to zawsze dobry pomysł na obiad. Można ją zrobić z dowolnych składników „czyszcząc lodówkę” lub zrobić z niej na prawdę popisowe danie, które nie dość, że pyszne to jeszcze pięknie wygląda.

W poprzedni weekend przygotowałam zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem w sosie kurkowo-szałwiowym. Doskonale sprawdziła się na niedzielny obiad, a i w poniedziałek chętnie zapakował się do pudełka do pracy (nie mojego, ja zostałam w domu).

Czego potrzebujemy?

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 i 1/2 cebuli
  • 100 g sera Cheddar
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 1 pęczek szałwii
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 g grzybów (u mnie kurki)
  • 300 g śmietany 18%
  • 50 g masła
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
Zapiekanka ziemniaczana

Przygotowanie zapiekanki jest szybkie, najdłużej zajmuje poszatkowanie ziemniaków na bardzo cienkie plasterki. Ale od początku. Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie plasterki (używam do tego tarki, uzyskuje na tyle cienkie plastry, że pieczenie nie zajmuje zbyt wiele czasu). W międzyczasie zagotowuję wodę. Pokrojone ziemniaki przekładam do miski lub garnka i zalewam wrzątkiem. Trzymam je pod przykryciem ok. 15 minut. W tym czasie kroję na piórka cebulę. Po namoczeniu ziemniaków i odsączeniu ich z wody przekładam je do żaroodpornego naczynia i mieszam z cebulą. Solę, pieprzę, dodaję łyżkę oliwy z oliwek i listki szałwii oraz 150 g śmietany. Wszystko razem mieszam i posypuję startym serem Cheddar. Tak przygotowaną zapiekankę wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok. 25 minut.

zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana
Kurczak w sosie śmietanowo-kurkowym

Przygotowane wcześniej piersi z kurczaka smarujemy oliwą z oliwek, nacieramy posiekanym czosnkiem i obkładamy listkami szałwii. Tak przygotowane mięso pozostawiamy na ok. 30 min, żeby miało czas przejść smakiem przypraw. Następnie smażymy piersi z kurczaka w całości na mocno rozgrzanej patelni na małym ogniu, ok. 10 minut z każdej strony. po zarumienieniu się mięsa, kroimy je w plastry pozostawiając na patelni. Dodajemy wcześniej umyte kurki (jeżeli są bardzo duże możemy je pokroić) oraz masło. Podsmażamy całość aż kurki puszczą wodę – ok. 10-15 minut. Zestawiamy tak przygotowanego kurczaka z kuchenki. Kiedy odrobinę wszystko przestygnie dodajemy śmietanę, sól i pieprz. Uważamy żeby śmietana się nie ścięła, dlatego nie dodajemy na bardzo gorącą patelnię. Kurczak gotowy!

Kurczak w sosie śmietanowo-kurkowym
Kurczak w sosie śmietanowo-kurkowym z szałwią

Zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem możemy serwować. Jest to bardzo proste i smaczne danie, trochę inny sposób podania kurczaka 🙂

zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i kurami

Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,

zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *