Pieczona polędwica z warzywami

Polędwica wieprzowa jest bardzo łatwa do przygotowania. Do tego jest mięsem chudym, więc przygotowanie jej w wersji #FIT wcale nie będzie trudne. Dziś proponuję pieczoną polędwicę z warzywami.

Czego potrzebujemy?
  • 1 polędwica wieprzowa
  • 3 średniej wielkości bataty
  • 4 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 łyżki dobrej oliwy
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie polędwicy zaczynami od dokładnego oczyszczenia mięsa z białych błonek. Następnie gotowy kawałek smarujemy niewielką ilością oliwy oraz solimy i pieprzymy z każdej strony. Tak przygotowaną polędwicę obsmażamy na rozgrzanej patelni z każdej strony na lekko złoty kolor.  Podsmażać wystarczy po 3 minuty z każdej strony.

Wszystkie warzywa: bataty, marchewki i pietruszki kroimy na podobnej wielkości kostkę. Pokrojone warzywa przekładam do naczynia żaroodpornego lub żeliwnego. Dodaję rozmaryn, paprykę słodką, paprykę ostrą, 2 łyżki oliwy, wyciśnięte oba ząbki czosnku oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie z sobą mieszam. Podsmażoną polędwicę układam między warzywami i zamknięte naczynie wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na godzinę. Pod koniec pieczenia otwieram naczynie i posypuję wszystko pokrojonym koperkiem.

Polędwica pieczona z warzywami
Polędwica wieprzowa pieczona z warzywami

Całość podaję z sałatą z oliwą i czarnymi oliwkami, jednak każda inna sałata sprawdzi się doskonale.

Polędwica wieprzowa z pieczonymi warzywamia
Polędwica wieprzowa z pieczonymi warzywami

Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,

zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *