Pieczona polędwica z warzywami

Polędwica wieprzowa jest bardzo łatwa do przygotowania. Do tego jest mięsem chudym, więc przygotowanie jej w wersji #FIT wcale nie będzie trudne. Dziś proponuję pieczoną polędwicę z warzywami.

Czego potrzebujemy?
  • 1 polędwica wieprzowa
  • 3 średniej wielkości bataty
  • 4 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 łyżki dobrej oliwy
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie polędwicy zaczynami od dokładnego oczyszczenia mięsa z białych błonek. Następnie gotowy kawałek smarujemy niewielką ilością oliwy oraz solimy i pieprzymy z każdej strony. Tak przygotowaną polędwicę obsmażamy na rozgrzanej patelni z każdej strony na lekko złoty kolor.  Podsmażać wystarczy po 3 minuty z każdej strony.

Wszystkie warzywa: bataty, marchewki i pietruszki kroimy na podobnej wielkości kostkę. Pokrojone warzywa przekładam do naczynia żaroodpornego lub żeliwnego. Dodaję rozmaryn, paprykę słodką, paprykę ostrą, 2 łyżki oliwy, wyciśnięte oba ząbki czosnku oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie z sobą mieszam. Podsmażoną polędwicę układam między warzywami i zamknięte naczynie wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na godzinę. Pod koniec pieczenia otwieram naczynie i posypuję wszystko pokrojonym koperkiem.

Polędwica pieczona z warzywami
Polędwica wieprzowa pieczona z warzywami

Całość podaję z sałatą z oliwą i czarnymi oliwkami, jednak każda inna sałata sprawdzi się doskonale.

Polędwica wieprzowa z pieczonymi warzywamia
Polędwica wieprzowa z pieczonymi warzywami

Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,

zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *