Pieczona polędwica z warzywami
Polędwica wieprzowa jest bardzo łatwa do przygotowania. Do tego jest mięsem chudym, więc przygotowanie jej w wersji #FIT wcale nie będzie trudne. Dziś proponuję pieczoną polędwicę z warzywami.
Czego potrzebujemy?
- 1 polędwica wieprzowa
- 3 średniej wielkości bataty
- 4 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki rozmarynu
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 2 łyżki dobrej oliwy
- pęczek koperku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie polędwicy zaczynami od dokładnego oczyszczenia mięsa z białych błonek. Następnie gotowy kawałek smarujemy niewielką ilością oliwy oraz solimy i pieprzymy z każdej strony. Tak przygotowaną polędwicę obsmażamy na rozgrzanej patelni z każdej strony na lekko złoty kolor. Podsmażać wystarczy po 3 minuty z każdej strony.
Wszystkie warzywa: bataty, marchewki i pietruszki kroimy na podobnej wielkości kostkę. Pokrojone warzywa przekładam do naczynia żaroodpornego lub żeliwnego. Dodaję rozmaryn, paprykę słodką, paprykę ostrą, 2 łyżki oliwy, wyciśnięte oba ząbki czosnku oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie z sobą mieszam. Podsmażoną polędwicę układam między warzywami i zamknięte naczynie wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na godzinę. Pod koniec pieczenia otwieram naczynie i posypuję wszystko pokrojonym koperkiem.
Całość podaję z sałatą z oliwą i czarnymi oliwkami, jednak każda inna sałata sprawdzi się doskonale.
Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,
zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!