Kuskus z kurczakiem i oliwkami
Dziś zaproponuję smaki nawiązujące nieco do kuchni śródziemnomorskiej. Kuskus z kurczakiem w wydaniu z oliwkami, rozmarynem i sosem typu tzatziki, to mój sposób na szybki obiad :). Żeby przygotować danie potrzebujemy następujących składników:
- 400 g polędwiczek z piersi kurczaka
- 250 g suchej kaszy kuskus
- garść suszonych czarnych oliwek
- garść świeżych pomidorów koktajlowych
- 6-8 suszonych pomidorów
- duża łyżka soku z cytryny
- mała łyżeczka miodu
- 2 ząbki czosnku
- mała łyżeczka papryki słodkiej
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
- sól
- oliwa z oliwek
Do sosu tzatziki:
- 1/2 dużego świeżego ogórka
- 250 g jogurtu greckiego
- duża łyżka soku z cytryny
- świeża mięta
- sól
- oliwa z oliwek
Kuskus z kurczakiem i oliwkami
Zabierając się za przygotowanie dania zawsze zaczynam od zamarynowania mięsa, żeby miało jak najwięcej czasu żeby przejść smakiem przypraw. W przypadku polędwiczek z piersi kurczaka, nie jest konieczne długie marynowanie, ponieważ mięso jest bardzo delikatne. Marynata: łączymy z sobą dużą łyżkę soku z cytryny, małą łyżkę miodu, drobno posiekane dwa ząbki czosnku, posiekane drobno listki rozmarynu z jednej gałązki oraz dwie duże łyżki oliwy z oliwek. Do tak przygotowanej marynaty wsadzamy polędwiczki i zostawiamy na 15-20 minut.
W czasie kiedy mięso się marynuje do naczynia żaroodpornego wsypujemy 250 g kaszy kuskus i zalewamy przegotowaną gorącą wodą, mniej więcej 0,5 cm nad powierzchnię kaszy. Naczynie przykrywamy i zostawiamy na 15 minut tak, aby kasz miała czas napęcznieć. W międzyczasie możemy przygotować pomidory suszone – kroimy w cienkie paski, rozmaryn- siekamy, pomidory koktajlowe – kroimy na pół, pozostawiając część niepokrojonych do ozdoby.
Kiedy kasza napęcznieje wszystkie przygotowane składniki: pomidory suszone, rozmaryn, pomidory koktajlowe oraz oliwki przekładamy do naczynia z kaszą i mieszamy.
Zabieramy się za smażenie polędwiczek z piersi kurczaka. Na rozgrzanej patelni układamy polędwiczki oraz przelewamy marynatę na patelnię. Mięso smażymy z każdej strony ok 3-5 minut aż się zarumieni, marynata powinna się lekko skartelizować i przylec do mięsa. Po usmażeniu polędwiczek przekładamy je do naczynia z kaszą kuskus i dekorujemy: pomidorami, oliwkami oraz listkami rozmarynu. Ja do tego celu tym razem wykorzystałam naczynię na tatrę. Poniżej zdjęcie przed włożeniem do piekarnika.
Po udekorowaniu naszego dania wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na ok. 25 minut. W tym czasie będziemy mogli przygotować sos tzatziki.
Sos tzatziki:
Przygotowanie sosu tzatziki jest niezwykle proste, ten odrobinę zmieniłam dodając do niego miętę zamiast popularnego czosnku. Ogórka ścieram na grubych oczkach tarki i odrobinę solę. Po tym jak puści wodę odsączam ją z naczynia żeby sos nie był zbyt rzadki. Następnie dodaję posiekaną miętę, w zależności od upodobań mniej lub więcej ja podaję trzy łodyżki liści, sok z cytryny i oliwę. Wszystko ze sobą łącze mieszając.
Kuskus z kurczakiem gotowy do podania! Smacznego 🙂
Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,
zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!