Letnie wegetariańskie leczo
Do przygotowania wegetariańskiego leczo najlepiej sprawdzą się sezonowe warzywa dostępne na każdym targu i w każdym sklepie w okresie letnim. Poniżej lista zakupów:
- 2 średnie cukinie
- 2 papryki czerwone
- 2papryki żółte
- 1 czerwona cebula
- 4 duże dojrzałe pomidory lub jedna puszka pomidorów krojonych
- 1/2 korzenia selera
- 1/2 białej cebuli
- świeże zioła
- oliwa z oliwek
- sól
Wszystkie wyżej wymienione warzywa dokładnie myjemy i kroimy w słupki. Pamiętajmy, że jeżeli do naszego leczo chcemy dodać świeże pomidory należy je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki, która może się odwarstwiać w trakcie uduszenia. Jeżeli chcemy użyć pomidorów z puszki też będzie smakowało bardzo dobrze, a jedynie skróci czas przygotowania :).
Leczo w 40 minut!
Pracę nad naszym leczo zaczynamy od podsmażenia cebuli na niewielkiej ilości oliwy z dodatkiem soli. Posolenie cebuli przed smażeniem spowoduje puszczenie soków, w związku z czym nie będziemy musieli dodawać zbyt dużej ilości tłuszczu do gotowania. Następnie dodajemy do garnka pokrojony seler, dusimy/podsmażamy całość ok. 10 minut z uwagi na to, że jest najtwardszym warzywem w naszej kompozycji. W kolejnym kroku dodajemy pokrojone w słupki papryki oraz pomidory i dusimy kolejne 15 minut. Na samym końcu dodajemy cukinię z uwagi na jej delikatność nie gotujmy dłużej całości niż 10-15 minut, nie chcemy żeby warzywa się rozpadły.
Na końcu nasze leczo przyprawiamy ulubionymi ziołami oraz solą, ja dodałam własnoręcznie zebrany i suszony lubczyk oraz świeży tymianek.
Wegetariańskie leczo podaję z makaronem razowym lub młodymi ziemniakami. Dziś padło na makaron:)

Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,
zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!