Letnie wegetariańskie leczo

Do przygotowania wegetariańskiego leczo najlepiej sprawdzą się sezonowe warzywa dostępne na każdym targu i w każdym sklepie w okresie letnim. Poniżej lista zakupów:

  • 2 średnie cukinie
  • 2 papryki czerwone
  • 2papryki żółte
  • 1 czerwona cebula
  • 4 duże dojrzałe pomidory lub jedna puszka pomidorów krojonych
  • 1/2 korzenia selera
  • 1/2 białej cebuli
  • świeże zioła
  • oliwa z oliwek
  • sól

Wszystkie wyżej wymienione warzywa dokładnie myjemy i kroimy w słupki. Pamiętajmy, że jeżeli do naszego leczo chcemy dodać świeże pomidory należy je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki, która może się odwarstwiać w trakcie uduszenia. Jeżeli chcemy użyć pomidorów z puszki też będzie smakowało bardzo dobrze, a jedynie skróci czas przygotowania :).

Leczo w 40 minut!

Pracę nad naszym leczo zaczynamy od podsmażenia cebuli na niewielkiej ilości oliwy z dodatkiem soli. Posolenie cebuli przed smażeniem spowoduje puszczenie soków, w związku z czym nie będziemy musieli dodawać zbyt dużej ilości tłuszczu do gotowania. Następnie dodajemy do garnka pokrojony seler, dusimy/podsmażamy całość ok. 10 minut z uwagi na to, że jest najtwardszym warzywem w naszej kompozycji. W kolejnym kroku dodajemy pokrojone w słupki papryki oraz pomidory i dusimy kolejne 15 minut. Na samym końcu dodajemy cukinię z uwagi na jej delikatność nie gotujmy dłużej całości niż 10-15 minut, nie chcemy żeby warzywa się rozpadły.

Na końcu nasze leczo przyprawiamy ulubionymi ziołami oraz solą, ja dodałam własnoręcznie zebrany i suszony lubczyk oraz świeży tymianek.

Wegetariańskie leczo podaję z makaronem razowym lub młodymi ziemniakami. Dziś padło na makaron:)

Wegetariańskie leczo z tymiankiem
Wegetariańskie leczo

 

Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,

zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *