Letnie wegetariańskie leczo

Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602

Do przygotowania wegetariańskiego leczo najlepiej sprawdzą się sezonowe warzywa dostępne na każdym targu i w każdym sklepie w okresie letnim. Poniżej lista zakupów:

  • 2 średnie cukinie
  • 2 papryki czerwone
  • 2papryki żółte
  • 1 czerwona cebula
  • 4 duże dojrzałe pomidory lub jedna puszka pomidorów krojonych
  • 1/2 korzenia selera
  • 1/2 białej cebuli
  • świeże zioła
  • oliwa z oliwek
  • sól

Wszystkie wyżej wymienione warzywa dokładnie myjemy i kroimy w słupki. Pamiętajmy, że jeżeli do naszego leczo chcemy dodać świeże pomidory należy je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki, która może się odwarstwiać w trakcie uduszenia. Jeżeli chcemy użyć pomidorów z puszki też będzie smakowało bardzo dobrze, a jedynie skróci czas przygotowania :).

Leczo w 40 minut!

Pracę nad naszym leczo zaczynamy od podsmażenia cebuli na niewielkiej ilości oliwy z dodatkiem soli. Posolenie cebuli przed smażeniem spowoduje puszczenie soków, w związku z czym nie będziemy musieli dodawać zbyt dużej ilości tłuszczu do gotowania. Następnie dodajemy do garnka pokrojony seler, dusimy/podsmażamy całość ok. 10 minut z uwagi na to, że jest najtwardszym warzywem w naszej kompozycji. W kolejnym kroku dodajemy pokrojone w słupki papryki oraz pomidory i dusimy kolejne 15 minut. Na samym końcu dodajemy cukinię z uwagi na jej delikatność nie gotujmy dłużej całości niż 10-15 minut, nie chcemy żeby warzywa się rozpadły.

Na końcu nasze leczo przyprawiamy ulubionymi ziołami oraz solą, ja dodałam własnoręcznie zebrany i suszony lubczyk oraz świeży tymianek.

Wegetariańskie leczo podaję z makaronem razowym lub młodymi ziemniakami. Dziś padło na makaron:)

Wegetariańskie leczo z tymiankiem
Wegetariańskie leczo

 

Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,

zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *