Klejące tofu

Dzień dobry! Dzień dobry!

Dziś spieszę z przepisem na super smaczne, klejące tofu. Przepis jest mega szybki, a smak rewelacja!

Tak przygotowane Tofu nadaje się jako dodatek do ryżu, makaronu lub  ramenu. Jak kto lubi! Można je przygotować wcześniej, bo odgrzewane wcale nie traci na walorach smakowych.

Składniki na panierowane tofu:

🍜 dwie kostki wcześniej mrożonego wędzonego tofu

🍜 6 łyżek mąki pszennej lub ryżowej

🍜 4 łyżki wody

🍜 1 łyżka sosu z daktyli

🍜 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

🍜 olej rzepakowy do smażenia

Składniki na lepki sos:

🍜 7 łyżek sosu sojowego lekkiego

🍜 3 łyżki sosu Teriyaki

🍜 1 łyżka sosu daktylowego

🍜 2 łyżki oleju sezamowego

🍜 4 ząbki czosnku

🍜 korzeń imbiru o wielkości kciuka

Wszystkie łyżki są duże 😁.

To zaczynamy! Po wyciągnięciu i rozmrożeniu tofu  rozdzielamy je na niewielkie kąski, ale nie za drobne, tak aby było co panierować. Następnie przygotowujemy panierkę: mąkę, wodę, sos z daktyli i pieprz cayenne mieszamy na gładkie ciasto w miseczce. Konsystencja ciasta powinna przypominać to naleśnikowe. W kolejnym kroku rozgrzewamy patelnie z olejem i smażymy obtoczone w cieście kąski tofu. Usmażone kawałki odkładamy na bok i czyścimy patelnię.

Kolejnym etapem jest klejący sos – moja ulubiona cześć przepisu i dania 🥳.

Obrane ząbki czosnku wyciskamy na zimna patelnie, obieramy i siekamy bardzo drobno imbir. Następnie dodajemy wszystkie płyny i włączamy ogień cały czas mieszając, aż się wszystko zagotuje. Trzymamy na ogniu ok. 2 minut i potem dodajemy usmażone kąski tofu. Później całość, na bardzo małym ogniu, delikatnie mieszami i smażymy ok. 3 minut.

ramen z klejącym tofu

Gotowe klejące tofu w kolejnym kroku posypujemy posiekanym szczypiorem i sezamem.

To tofu jest na prawdę jest warte grzechu!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *