Latkes z selerem

Latkes to nic innego jak nasze rodzime placki ziemniaczane, nieco i aczej przyprawione i często mieszane z innymi warzywami. Izraelczycy dodają doziemniaków buraki, marchew czy seler. Dzięki temu za każdym razem placki smakują inaczej.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości seler
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

Seler i ziemniaki zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Dodaj jajko, mąkę, drobno posiekaną cebulę oraz wyciśnięty ząbek czosnku. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie i dodaj sól i pieprz.

Smaż na patelni na mocno rozgrzanym oleju. Placki rób cienkie, nie będą się rozpadać podczas przewracania.

Po więcej przepisów i inspiracji zapraszam na Instagram. 😊



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *