Latkes z selerem
Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602
Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602
Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602
Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602
Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602
Latkes to nic innego jak nasze rodzime placki ziemniaczane, nieco i aczej przyprawione i często mieszane z innymi warzywami. Izraelczycy dodają doziemniaków buraki, marchew czy seler. Dzięki temu za każdym razem placki smakują inaczej.
Składniki:
- 1 średniej wielkości seler
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/4 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- olej do smażenia
Seler i ziemniaki zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Dodaj jajko, mąkę, drobno posiekaną cebulę oraz wyciśnięty ząbek czosnku. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie i dodaj sól i pieprz.
Smaż na patelni na mocno rozgrzanym oleju. Placki rób cienkie, nie będą się rozpadać podczas przewracania.
Po więcej przepisów i inspiracji zapraszam na Instagram. 😊