Gulasz z dyni z ostrą papryką
Gulasz z dyni z ostrą papryką zapowiada nam koniec lata i początek jesieni, a co za tym idzie dużo możliwości na gulasze, leczo i inne jednogarnkowe rozgrzewające dania. Dziś proponuję wegańską wersję gulaszu z dyni. Ma on orzechowo-maślany smak, ale nie jest mdły dzięki dodanym papryczkom. Do przygotowania gulaszu potrzebowałam:
- 1 mała dynia ok. 1,5 kg
- 2 ostre zielone papryczki
- 1 czerwona cebula
- 1/4 skórki z cytryny
- 1 duża łyżka sosu sojowego
- 1 duża łyżka miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała łyżka kminu rzymskiego
- 1 duża łyżka masła orzechowego z fistaszków
- 50g pestek dyni
Dynia w roli głównej!
Dynię należy pokroić w niedużą kostkę ok. 1,5 cm na 1,5 cm, cebulę kroimy w cienkie pióra, a papryczki ostre po usunięciu gniazd nasiennych w cienkie paski. Całość przekładamy do miski i mieszamy z sobą. Następnie przygotowujemy marynatę. Do miseczki wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę miodu oraz kmin rzymski. Skórkę z cytryny, po sparzeniu owocu, bardzo cienko ścinamy. Nie należy zostawiać białej błonki, gdyż jest ona gorzka i może popsuć smak dania. Tak przygotowaną skórkę z cytryny bardzo drobno siekamy i dodajemy do miseczki z marynatą. Wszystkie składniki marynaty z sobą dokładnie łączymy, tak żeby dały gładki płyn. Zalewamy nią przygotowane warzywa. W międzyczasie rozgrzewam patelnię i przekładam na nią surowe warzywa. Podsmażam je na średnim ogniu ok. 15 minut. Dynia jest na tyle mała, że dłuższe smażenie spowoduje, że się rozpadnie. Na sam koniec dodaję łyżkę masła orzechowego, a po jego rozpuszczeniu dokładnie wszystko mieszam.
Do dekoracji gulaszu przygotowałam prażone pestki dyni. Dynię prażę na małym ogniu na suchej patelni lekko mieszając. Trzeba uważać żeby nie spalić nasion, ponieważ zrobią się gorzkie. Kiedy zaczynają pęcznieć i „strzelać” ściągam pestki z ognia.
Mam nadzieję, że ta propozycja zapowiada udaną kulinarnie jesień :). Gulasz podaję z brązowym ryżem, orientalny posmak kminu lepiej pasuje do ryżu niż chociażby kaszy.

Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,
zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!