Kurczak Masala Tandoori
Przyprawa Masala Tandoori pochodzi z północnej części Indii, gdzie jest bardzo popularna i często stosowana. Ma ona oryginalnie czerwony kolor, jednak nie z uwagi na przyprawy z jakich się składa, lecz na dodawany w Indiach czerwony barwnik. Nie jestem fanką barwników spożywczych, więc ich po prostu nie stosuję. Tak jak pisałam w poście o przygotowaniu własnej mieszanki przypraw MASALA TANDOORI, barwnik nie zmienia smaku, więc nie ma potrzeby go stosować.
To właśnie na północy tego pachnącego przyprawami kraju, potrawy są przygotowywane często w glinianych piecach Tandoor. Kurczak Masala Tandoori jakiego chcę zaproponować, oryginalnie też jest pieczony w glinianym piecu, niejednokrotnie zakopanym do połowy w ziem, na metalowych szpikulcach. Niestety w moim mieszkaniu pieca nie mam, ale postaram się przygotować coś równie smacznego w piekarniku. Do przygotowania kurczaka potrzebujemy:
- 500 g polędwiczek z piersi kurczaka
- 2 cm korzenia imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 5 małych łyżek przyprawy Masala Tandoori
- 3 duże łyżki jogurtu naturalnego
- świeża kolendra
- olej roślinny
Marynata Masala Tandoori
Do przygotowania marynaty potrzebujemy: imbir oraz czosnek bardzo drobno posiekane, przyprawę Masala Tandoori (TU znajdziesz skład) i jogurt naturalny. Wszystkie składniki mieszamy z sobą dokładnie, a następnie nacieramy tak przygotowana marynatą kurczaka. Mięso pozostawiamy na ok. 30 minut, żeby miało czas na przejście zapachem i smakiem przypraw.



Pieczenie Kurczaka Masala Tandoori
Niestety glinianego piecza Tandoor w domu raczej nie wyczarujemy. Nie szkodzi! Zamarynowane wcześniej mięso pieczmy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut w glinianym naczyniu. Ostatnie 5 minut pieczenia możemy włączyć ustawienie grill’a, żeby kurczak ładnie się zarumienił. Po upieczeniu kurczaka można podawać z domowej roboty CHLEBKIEM CHAPATI lub z ryżem. Całość posypujemy obficie kolendrą, która dodaje świeżości i ma cudowny aromat.

Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,
zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!