Kurczak Masala Tandoori

Przyprawa Masala Tandoori pochodzi z północnej części Indii, gdzie jest bardzo popularna i często stosowana. Ma ona oryginalnie czerwony kolor, jednak nie z uwagi na przyprawy z jakich się składa, lecz na dodawany w Indiach czerwony barwnik. Nie jestem fanką barwników spożywczych, więc ich po prostu nie stosuję. Tak jak pisałam w poście o przygotowaniu własnej mieszanki przypraw MASALA TANDOORI, barwnik nie zmienia smaku, więc nie ma potrzeby go stosować.

To właśnie na północy tego pachnącego przyprawami kraju, potrawy są przygotowywane często w glinianych piecach Tandoor. Kurczak Masala Tandoori jakiego chcę zaproponować, oryginalnie też jest pieczony w glinianym piecu, niejednokrotnie zakopanym do połowy w ziem, na metalowych szpikulcach. Niestety w moim mieszkaniu pieca nie mam, ale postaram się przygotować coś równie smacznego w piekarniku. Do przygotowania kurczaka potrzebujemy:

  • 500 g polędwiczek z piersi kurczaka
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 małych łyżek przyprawy Masala Tandoori
  • 3 duże łyżki jogurtu naturalnego
  • świeża kolendra
  • olej roślinny
Marynata Masala Tandoori

Do przygotowania marynaty potrzebujemy: imbir oraz czosnek bardzo drobno posiekane, przyprawę Masala Tandoori (TU znajdziesz skład) i jogurt naturalny. Wszystkie składniki mieszamy z sobą dokładnie, a następnie nacieramy tak przygotowana marynatą kurczaka. Mięso pozostawiamy na ok. 30 minut, żeby miało czas na przejście zapachem i smakiem przypraw.

Czosnek oraz imbir
Czosnek oraz imbir potrzebny do przygotowania marynaty
Marynata do kurczaka Masala Tandoori
Marynata do kurczaka Masala Tandoori
Kurczak Masala Tandoori
Kurczak Masala Tandoori przed upieczeniem
Pieczenie Kurczaka Masala Tandoori

Niestety glinianego piecza Tandoor w domu raczej nie wyczarujemy. Nie szkodzi! Zamarynowane wcześniej mięso pieczmy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut w glinianym naczyniu. Ostatnie 5 minut pieczenia możemy włączyć ustawienie grill’a, żeby kurczak ładnie się zarumienił. Po upieczeniu kurczaka można podawać z domowej roboty CHLEBKIEM CHAPATI lub z ryżem. Całość posypujemy obficie kolendrą, która dodaje świeżości i ma cudowny aromat.

Kurczak Masala Tandoori z chlebkiem chapati
Kurczak Masala Tandoori z chlebkiem chapati

 

Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,

zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *