Spaghetti z porem i gorgonzolą
Spaghetti z porem i gorgonzolą jest to pomysł na szybki i smaczny obiad dla miłośników makaronu. Jest to przepis inspirowany kuchnią włoską i miłością do szybkich i nieskomplikowanych potraw.
Do przygotowania obiadu potrzebujemy zaledwie kilku produktów i raptem 30 minut. Składniki poniżej wystarcza na przygotowanie 4 porcji potrawy:
- 1 duży por
- 200 g wędzonego, surowego boczku
- 150 g sera gorgonzola
- 400 g makaronu spaghetti
- 2 ząbki czosnku
- 20 g masła
- oliwa z oliwek
- świeże listki bazylii
Przygotowanie dania rozpoczynamy od rozgrzania patelni z oliwą i masłem. W międzyczasie kroimy boczek na wąskie paseczki/kwadraciki, które będziemy podsmażać na wcześniej przygotowanej patelni. W czasie kiedy smażymy boczek, por kroimy na 3 części, które następnie kroimy w cienkie paseczki. Tak, żeby wyglądem przypominały nitki makaronu. Siekamy drobno ząbki czosnku. Kiedy boczek jest już zarumieniony dodajemy na patelnię warzywa. por oraz czosnek. Całość podsmażamy ok. 10 minut.
Ugotowany makaron spaghetti po odcedzeniu przekładamy na patelnię z usmażonym porem i boczkiem. Całość ze sobą bardzo dokładnie mieszamy. Po nałożeniu makaronu na talerze kruszymy na porcję ser gorgonzola oraz dekorujemy całość bazylią. Do tego makaronu nie używam soli w uwagi na wyrazistość boczku i sera.
Jeżeli potrzebujesz więcej pomysłów na szybki obiad, zapraszam Cię do zapoznania się z innymi przepisami TUTAJ.


Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,
zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!