Domowa granola – śniadanie w słoiku!

Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 598 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 598 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 598 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 598 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 598

Wiele osób nie ma czasu na wielkie przygotowania śniadań, chce wam pokazać jak łatwo przygotować domową granolę, którą można potem przechowywać w suchym pojemniku, a dzięki niej przygotowanie śniadania rano nie zajmie nam więcej niż 3 minut. Do przygotowania potrzebujemy:

  • 250 g płatków owsianych
  • 100 g ulubionych bakali
  • sok z 1/4 cytryny
  • 1 stołowa łyżka miodu lipowego
  • 150 ml mleka
  • 3 stołowe łyżki nasion chia

Domowa granola przed upieczeniem.

Domowa granola to nic innego jak płatki owsiane oraz bakalie: tutaj orzechy: laskowe, nerkowca, ziemne oraz suszone banany i rodzynki, które umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 150stopni i przygotowujemy sos, którym będziemy łączyć naszą mieszankę płatków i bakali. Zatem wyciskamy sos z cytryny i mieszamy z miodem, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Otrzymany sos wlewamy do wcześniej przygotowanego naczynia z płatkami i bakaliami i równomiernie rozprowadzamy. Sos jest niezbędnym składnikiem domowej granoli. Dlaczego? Żeby w trakcie jej pieczenia wszystkie składniki się połączyły i nabrały słodko kwaśnego smaku, co zdecydowanie wzbogaci nasze śniadania.

Po przygotowaniu mieszankę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.

Domowa granola- wydanie w słoiku.

Jeżeli chcemy podać nasze danie w sposób mniej oczywisty niż zalaną granolę mlekiem, możemy przygotować ją z puddingiem z nasion chia. W celu przygotowania puddingu wlewamy mleko do garnka i podgrzewamy. Do ciepłego mleka dodajemy nasiona chia, podgrzewamy do czasu, gdy napęcznieją. Pamiętajmy żeby nie dodać za dużo nasion, wtedy nasz pudding będzie bardzo zwarty i w połączeniu z granolą wszystko będzie po prostu zbyt suche.

Domowa granola po upieczeniu.

Kiedy nasz mieszanka płatków i bakali już się zarumieni wyciągamy naczynie z piekarnika. Następnie przekładamy warstwowo przygotowane płatki z nasionami chia np. w słoiku.

Taka propozycja idealnie nadaje się na śniadanie dla każdego! Daje energię i jest przepyszna!

Domowa granola w słoiku.

Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,

zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *