Bułki z orzechami włoskimi
Domowe bułki to najlepszy pomysł na weekendowe śniadanie. Przygotowanie zupełnie nie jest trudne, a są przepyszne i długo zachowują świeżość. Żeby przygotować wypieki potrzebujemy następujących składników:
- 50 g drożdży
- płaska łyżeczka cukru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mąki do wypieku chleba
- 0,5 szklanki mąki orkiszowej
- 1 szklanka płatków gryczanych
- 0,5 szklanki orzechów włoskich łuskanych
- 4 łyżki stołowe dobre oliwy
- czarny sezam do dekoracji
Przygotowanie ciasta na bułki:
Do ceramicznej miski wkładamy porcje drożdży, cukier i wlewamy pół szklanki ciepłej wody. Następnie dodajemy po łyżce z każdej mąki (tej do wypieku domowego chleba oraz orkiszowej) i mieszamy. Przykrywamy lnianą ściereczką i czekamy, aż drożdże zaczną pracować. Drożdże potrzebują ok. 10-15 minut w ciepłym, ciemnym miejscu na rozpoczęcie pracy. Kolejnym krokiem jest dodanie powoli reszty mąki, oliwy, płatków gryczanych oraz orzechów włoskich. Wyrabiamy ciasto i formujemy w kulę, pozostawiamy pod przykryciem na 30 minut i czekamy, aż urośnie. Ciasto pozostawiamy w ceramicznym naczyniu pod przykryciem (lniana ściereczka sprawdza się tutaj idealnie, ponieważ pozwala „oddychać” naszemu ciastu).
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na 6 części i formujemy z nich nasze bułki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i czekamy, aż bułki zwiększą swoją objętość. Tak przygotowane bułki smarujemy od góry oliwą i posypujemy czarnym sezamem. Następnie wkładamy całość do piekarnika nagrzanego do 180° na 40 minut.
Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,
zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!