Bułki z orzechami włoskimi

Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602

Domowe bułki to najlepszy pomysł na weekendowe śniadanie. Przygotowanie zupełnie nie jest trudne, a są przepyszne i długo zachowują świeżość. Żeby przygotować wypieki potrzebujemy następujących składników:

  • 50 g drożdży
  • płaska łyżeczka cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki do wypieku chleba
  • 0,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 szklanka płatków gryczanych
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich łuskanych
  • 4 łyżki stołowe dobre oliwy
  • czarny sezam do dekoracji
Przygotowanie ciasta na bułki:

Do ceramicznej miski wkładamy porcje drożdży, cukier i wlewamy pół szklanki ciepłej wody. Następnie dodajemy po łyżce z każdej mąki (tej do wypieku domowego chleba oraz orkiszowej) i mieszamy. Przykrywamy lnianą ściereczką i czekamy, aż drożdże zaczną pracować. Drożdże potrzebują ok. 10-15 minut w ciepłym, ciemnym miejscu na rozpoczęcie pracy. Kolejnym krokiem jest dodanie powoli reszty mąki, oliwy, płatków gryczanych oraz orzechów włoskich. Wyrabiamy ciasto i formujemy w kulę, pozostawiamy pod przykryciem na 30 minut i czekamy, aż urośnie. Ciasto pozostawiamy w ceramicznym naczyniu pod przykryciem (lniana ściereczka sprawdza się tutaj idealnie, ponieważ pozwala „oddychać” naszemu ciastu).

ciasto chlebowe

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na 6 części i formujemy z nich nasze bułki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i czekamy, aż bułki zwiększą swoją objętość. Tak przygotowane bułki smarujemy od góry oliwą i posypujemy czarnym sezamem. Następnie wkładamy całość do piekarnika nagrzanego do 180° na 40 minut.

Bułki z orzechami włoskimi

Bułki z twarożkiemi bazylią

 

Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,

zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *