Bułki z orzechami włoskimi

Domowe bułki to najlepszy pomysł na weekendowe śniadanie. Przygotowanie zupełnie nie jest trudne, a są przepyszne i długo zachowują świeżość. Żeby przygotować wypieki potrzebujemy następujących składników:

  • 50 g drożdży
  • płaska łyżeczka cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki do wypieku chleba
  • 0,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 szklanka płatków gryczanych
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich łuskanych
  • 4 łyżki stołowe dobre oliwy
  • czarny sezam do dekoracji
Przygotowanie ciasta na bułki:

Do ceramicznej miski wkładamy porcje drożdży, cukier i wlewamy pół szklanki ciepłej wody. Następnie dodajemy po łyżce z każdej mąki (tej do wypieku domowego chleba oraz orkiszowej) i mieszamy. Przykrywamy lnianą ściereczką i czekamy, aż drożdże zaczną pracować. Drożdże potrzebują ok. 10-15 minut w ciepłym, ciemnym miejscu na rozpoczęcie pracy. Kolejnym krokiem jest dodanie powoli reszty mąki, oliwy, płatków gryczanych oraz orzechów włoskich. Wyrabiamy ciasto i formujemy w kulę, pozostawiamy pod przykryciem na 30 minut i czekamy, aż urośnie. Ciasto pozostawiamy w ceramicznym naczyniu pod przykryciem (lniana ściereczka sprawdza się tutaj idealnie, ponieważ pozwala „oddychać” naszemu ciastu).

ciasto chlebowe

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na 6 części i formujemy z nich nasze bułki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i czekamy, aż bułki zwiększą swoją objętość. Tak przygotowane bułki smarujemy od góry oliwą i posypujemy czarnym sezamem. Następnie wkładamy całość do piekarnika nagrzanego do 180° na 40 minut.

Bułki z orzechami włoskimi

Bułki z twarożkiemi bazylią

 

Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,

zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *