Sok z buraka

Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602

Zdrowe odżywianie w ostatnich latach zrobiło się modne, z czego bardzo się cieszę! Zaczęto propagować zdrowy styl życia oraz różnego rodzaju diety odchudzające, oczyszczające, odmładzające itd. Jednak w tym wszystkim najważniejszy chyba jest zdrowy rozsądek i zbilansowanie jedzenia jakie dostarczamy do swojego organizmu. Czasem proste przepisy i składniki pozwalają na dostarczenie niezbędnych składników odżywczych takich jak witaminy i minerały, żeby nasz fabryka pracowała wydajnie.

Prostym sposobem na dostarczenie witamin i minerałów do naszego organizmu jest przygotowywanie soków. Poniżej cztery składniki na prosty sok z buraka:

  • 4 duże buraki czerwone
  • 6 średniej wielkości marchewek
  • 2 łodygi selera naciowego
  • sok z połówki cytryny

Surowe warzywa - buraki, marchew, seler naciowy.

Czym wyciskać? Sokowirówka vs. Wyciskarka!

Do przygotowania soku z buraka używam wyciskarki wolnoobrotowej. Dlaczego? Po pierwsze dla witamin! Sokowirówka kiedy wyciska sok napowietrza go, a tym samym przyspiesza proces utleniania się witamin, a nie o to nam chodzi, żeby witaminy uciekały. Po drugie sokowirówka nie poradzi sobie z wyciśnięciem soku np. z liści jarmużu czy pietruszki, a są to z całą pewnością składniki, które chętnie dodaje do moich soków. Zatem wybieram wyciskarkę, bo zależy mi żeby żadne z pozyskiwanych witamin się nie utleniały, a wszystkie wartości odżywcze pozostały w soku. Lubię urozmaicać moje soki ziołami i warzywami liściastymi, z którymi sokowirówka sobie nie radzi. Ponad to, sok wyciśnięty przy użyciu wyciskarki, mogę przechowywać w lodówce przez kilkanaście godzin, co jest bardzo dużym plusem.

Sok z buraka

Wracając do przygotowania soku, wszystkie podane wyżej warzywa dokładnie myję i obieram ze skórki, poza selerem naciowym. Po ich przygotowaniu krimy warzywa w mniejsze części i wyciskami sok. Ot takie proste! 🙂
Sok z buraka



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *