Sok z buraka
Zdrowe odżywianie w ostatnich latach zrobiło się modne, z czego bardzo się cieszę! Zaczęto propagować zdrowy styl życia oraz różnego rodzaju diety odchudzające, oczyszczające, odmładzające itd. Jednak w tym wszystkim najważniejszy chyba jest zdrowy rozsądek i zbilansowanie jedzenia jakie dostarczamy do swojego organizmu. Czasem proste przepisy i składniki pozwalają na dostarczenie niezbędnych składników odżywczych takich jak witaminy i minerały, żeby nasz fabryka pracowała wydajnie.
Prostym sposobem na dostarczenie witamin i minerałów do naszego organizmu jest przygotowywanie soków. Poniżej cztery składniki na prosty sok z buraka:
- 4 duże buraki czerwone
- 6 średniej wielkości marchewek
- 2 łodygi selera naciowego
- sok z połówki cytryny
Czym wyciskać? Sokowirówka vs. Wyciskarka!
Do przygotowania soku z buraka używam wyciskarki wolnoobrotowej. Dlaczego? Po pierwsze dla witamin! Sokowirówka kiedy wyciska sok napowietrza go, a tym samym przyspiesza proces utleniania się witamin, a nie o to nam chodzi, żeby witaminy uciekały. Po drugie sokowirówka nie poradzi sobie z wyciśnięciem soku np. z liści jarmużu czy pietruszki, a są to z całą pewnością składniki, które chętnie dodaje do moich soków. Zatem wybieram wyciskarkę, bo zależy mi żeby żadne z pozyskiwanych witamin się nie utleniały, a wszystkie wartości odżywcze pozostały w soku. Lubię urozmaicać moje soki ziołami i warzywami liściastymi, z którymi sokowirówka sobie nie radzi. Ponad to, sok wyciśnięty przy użyciu wyciskarki, mogę przechowywać w lodówce przez kilkanaście godzin, co jest bardzo dużym plusem.
Sok z buraka
Wracając do przygotowania soku, wszystkie podane wyżej warzywa dokładnie myję i obieram ze skórki, poza selerem naciowym. Po ich przygotowaniu krimy warzywa w mniejsze części i wyciskami sok. Ot takie proste! 🙂