Wegańskie batony zbożowe
Kto nie lubi słodyczy? Ja mam do nich słabość, staram się jednak jeść te domowej roboty z dobrych składników. Zdrową alternatywą sklepowych batonów jest propozycja batonów zbożowych w wersji wegańskiej, bez pieczenia. Batony są mega sycące, bardzo słodkie i zdecydowanie sprawdzają się idealnie na słodką przekąskę do kawy.
Do przygotowania sześciu batonów zbożowych potrzebujemy:
- 200 g płatków owsianych
- 200 g suszonych daktyli
- 100 ml mleka migdałowego
- 4 małe łyżeczki oleju kokosowego
- 5 małych łyżeczek masła orzechowego
- szczypta soli
Przygotowanie batonów zbożowych zaczynam od namoczenia w mleku suszonych daktyli. Daktyle zalane mlekiem migdałowym pozostawiamy do zmięknięcia ok 30 minut. Następnie do namoczonych daktyli dodajemy olej kokosowy, masło orzechowe oraz sól. Miksujemy wszystko na gładką masę.
Do masy orzechowo-daktylowej dokładamy płatki owsiane i wszystko razem dokładnie mieszamy. Uzyskaną mieszankę przekładamy do prostokątnego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Całość wkładamy do lodówki na 2h, żeby całość się z sobą połączyła.
Po wyciągnięciu masy z lodówki, kroimy ją na sześć części. Batony pakuję w papier do pieczenia i przechowuję w lodówce.



Więcej pomysłów na domowe słodycze znajdziesz TUTAJ. 🙂
Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,
zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!