Rustykalna drożdżówka z malinami

Czasem chce się coś słodkiego, ale nie Za słodkiego. I żeby zdrowe było… No prawie niemożliwe, a jednak ?

Trochę główkowania i jest! Rustykalna drożdżówka z malinami. Koniec zimy, a w kuchni zapach malin jak powiew sielskiego lata ☀️

Czego więcej chcieć?

Przepis jest prosty! Raz, dwa i na podwieczorek gotowe, ciasto drożdżowe jak u mamy. Smakuje jak to w dzieciństwie, jednak przepis nie zawiera mleka, masła, ani jajek. Jest to przepis jak najbardziej w wersji wegańskiej.

Zamiana kilku składników na roślinne odpowiedniki, sprawiła że nasz podwieczorek jest mniej kaloryczny. W  tym przepisie zrezygnowałam również z klasycznej mąki pszennej i zamieniłam ją na mąkę z płaskurki oraz cukier zastąpiłam cudownym syropem klonowym.

Żeby dodać chrupkości mojej drożdżowce, dodałam mąkę z amarantusa, która dodatkowo jest źródłem białka, witamin z grupy B oraz wielu składników mineralnych.

Czego potrzebujemy?

• 0,5 kg mąki z płaskurki

• 0,1 kg mąki z amarantusa

• 20 g świeżych drożdży

• 2 duże łyżki oleju kokosowego

• 3 duże łyżki syropu klonowego

• 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia

• nasiona z 1 laski wanilii

• 0,5 szklanki mleka roślinnego

• 0,5 szklanki mrożonych malin lub każdych innych owoców, które lubimy

No to mieszamy:

Do dużej miski wkładamy: drożdże, syrop klonowy, nasiona wanilii, podgrzane, ale nie za ciepłe mleko oraz olej kokosowy.

Wszystkie składniki starannie z sobą mieszamy.

W osobnym naczyniu mieszany mąkę z płaskurki, mąkę z amarantusa i proszek do pieczenia.

Następnie do „mokrych” składników dodajemy powili połączone maki z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy ciasto.

Ciasto jest gotowe jak ładnie odchodzi od ręki. W razie potrzeby można podsypywać odrobinę mąka, jeżeli będzie się kleiło.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do formy do pieczenia (u mnie forma o wielkości 30×20 cm). Na ułożonym cieście rozkładam ulubione owoce owoce. Drożdżówkę lubię chyba w każdym wydaniu, a owoce zwłaszcza jagodowe zawsze pasują idealnie!

Tak przygotowane ciasto wkładam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 35 minut.

Pod koniec pieczenia można posmarować odrobinę brzegi ciasta syropem klonowym, zrobią się słodsze i mega chrupiące.

Gotowe! Smacznego!

Rustykalna drożdżówka z malinami


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *