Kaczka w owocach

Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602

Przepis jaki dziś zaproponuję to sałatka z kaczką na słodko.

Kaczka:
  • 2 piersi z kaczki ze skórą
  • mieszanka sałat np. Fit&Easy z cykorią
  • jedno kwaśne jabłko
  • ser pleśniowy Blue ok. 125 g
  • połowa granat
  • połowa pomarańczy
  • 1 bakłażan
Sos musztardowy:
  • łyżka stołowa musztardy delikatesowej
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka miodu
  • łyżka stołowa oliwy z oliwek

Sałatka jest szybka, prosta i obłędnie smaczna!

Do przygotowania naszej sałatki potrzebujemy przygotować w pierwszej kolejności mięso, tak aby miało czas poleżeć w marynacie. Piersi z kaszki płuczemy i nie pozbawiamy skóry! Skórę nacinamy tak żeby powstał „wzór” w romby.
Następnie nacieramy każdą z piersi oliwą, solimy, pieprzymy i odstawiamy na 20 minut.

W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem warzyw i owoców.
Bakłażan kroimy w plastry, a następnie w połówki. Solimy i odstawiamy żeby puścił sok.

Jabłka kroimy w półksiężyce, pomarańcze w kostkę, a pestki granatu wyciągamy z łupiny.

Sałata jakiej używam jest już umyta i gotowa do podania, w związku z tym nie zaprzątam już sobie tym głowy!

Gdy wszystko mamy przygotowane zaczynamy!

Na rozgrzaną patelnię kładziemy piersi z kaczki i smażymy po 5 minut z każdej strony (miałam nieduże kawałki) pilnujemy żeby strona ze skórą zarumieniła się i przypiekła.

Następnie przekładamy piesi kaczki do naczynia żaroodpornego razem z jabłkiem i pomarańczą, a następnie wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 150′ na 20 minut.

W tym czasie smażymy bakłażana, ja nie używałam patelni grillowej (użyłam tej samej, na której podsmażyłam kaczkę), jedynie po usmażeniu przełożyłam go na papier żeby pozbawić nadmiaru oliwy.

Czas na sos!

Do małego pojemniczka lub słoika wrzucamy musztardę, sok z cytryny, miód i oliwę z oliwek. Mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji.

Gdy wszystko mamy gotowe, wyciągamy kaczkę z piekarnika i pozwalamy jej chwilę odpocząć (wystarczy 10 minut).

Do miski przekładamy sałatę, pokruszony ser Blue, usmażonego bakłażana oraz owoce pieczone w piekarniku.
Kaczkę kroimy na plastry i układamy na sałacie. Całość posypujemy nasionami granatu. Sos proponuje podać w osobnym naczyniu.

sałatka z kaczką w owocach
Sałatka z kaczką

 

Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,

zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *