Tagiatelle z boczkiem i szpinakiem

Jak zwykle wracam z pomysłem na szybki i smaczny obiad. Kto z nas nie lubi makaronów? U mnie w domu nie uświadczy się takiego człowieka. Więc makaron w każdym wydaniu jest idealnym pomysłem na obiad. Ostatnio przygotowałam szybką wersję tagiatelle z boczkiem i szpinakiem w sosie serowo szałwiowym.

Do przygotowania obiadu dla 4 osób potrzebujemy:

  • 500 g dobrej jakości makaronu Tagiatelle
  • 200 g surowego boczku wędzonego
  • 200 g serka topionego śmietankowego
  • 300 g  świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki listków szałwii
  • sól
  • pieprz
Sos

Przygotowanie sosu zaczynamy od posiekanie w drobną kostkę boczku oraz czosnku. Na gorącą patelnię przekładamy boczek i podsmażamy na złoto. Jeżeli wytopi się sporo tłuszczu z reguły go odlewam, żeby sos nie był zbyt tłusty. Do zarumienionego boczku dodaję posiekany czosnek i krótko podsmażam. Następnie dokładam na patelnię wcześniej umyty i osuszony szpinak oraz listki szałwii. Kiedy stracą wodę i zmniejszą objętość podaję serki topione, 5 łyżek wody oraz przyprawiam solą i pieprzem. Soli dodaję bardzo niewiele albo wcale z uwagi na to, że i boczek i serki są już słone.

Kiedy serki się roztopią i całość się połączy w gładki sos możemy patelnię zestawić z ognia.

Do podania naszego tagliatelle z boczkiem i szpinakiem potrzebujemy już tylko ugotować makaron i gotowe.

tagliatelle z boczkiem i szpinakiem
Tagliatelle z boczkiem i szpinakiem

Obiad jest naprawdę szybki i smaczny. Jeżeli szukacie więcej pomysłów na makarony zapraszam TUTAJ.

Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,

zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *