Tagiatelle z boczkiem i szpinakiem

Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602

Jak zwykle wracam z pomysłem na szybki i smaczny obiad. Kto z nas nie lubi makaronów? U mnie w domu nie uświadczy się takiego człowieka. Więc makaron w każdym wydaniu jest idealnym pomysłem na obiad. Ostatnio przygotowałam szybką wersję tagiatelle z boczkiem i szpinakiem w sosie serowo szałwiowym.

Do przygotowania obiadu dla 4 osób potrzebujemy:

  • 500 g dobrej jakości makaronu Tagiatelle
  • 200 g surowego boczku wędzonego
  • 200 g serka topionego śmietankowego
  • 300 g  świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki listków szałwii
  • sól
  • pieprz
Sos

Przygotowanie sosu zaczynamy od posiekanie w drobną kostkę boczku oraz czosnku. Na gorącą patelnię przekładamy boczek i podsmażamy na złoto. Jeżeli wytopi się sporo tłuszczu z reguły go odlewam, żeby sos nie był zbyt tłusty. Do zarumienionego boczku dodaję posiekany czosnek i krótko podsmażam. Następnie dokładam na patelnię wcześniej umyty i osuszony szpinak oraz listki szałwii. Kiedy stracą wodę i zmniejszą objętość podaję serki topione, 5 łyżek wody oraz przyprawiam solą i pieprzem. Soli dodaję bardzo niewiele albo wcale z uwagi na to, że i boczek i serki są już słone.

Kiedy serki się roztopią i całość się połączy w gładki sos możemy patelnię zestawić z ognia.

Do podania naszego tagliatelle z boczkiem i szpinakiem potrzebujemy już tylko ugotować makaron i gotowe.

tagliatelle z boczkiem i szpinakiem
Tagliatelle z boczkiem i szpinakiem

Obiad jest naprawdę szybki i smaczny. Jeżeli szukacie więcej pomysłów na makarony zapraszam TUTAJ.

Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,

zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *