Tagiatelle z boczkiem i szpinakiem
Jak zwykle wracam z pomysłem na szybki i smaczny obiad. Kto z nas nie lubi makaronów? U mnie w domu nie uświadczy się takiego człowieka. Więc makaron w każdym wydaniu jest idealnym pomysłem na obiad. Ostatnio przygotowałam szybką wersję tagiatelle z boczkiem i szpinakiem w sosie serowo szałwiowym.
Do przygotowania obiadu dla 4 osób potrzebujemy:
- 500 g dobrej jakości makaronu Tagiatelle
- 200 g surowego boczku wędzonego
- 200 g serka topionego śmietankowego
- 300 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki listków szałwii
- sól
- pieprz
Sos
Przygotowanie sosu zaczynamy od posiekanie w drobną kostkę boczku oraz czosnku. Na gorącą patelnię przekładamy boczek i podsmażamy na złoto. Jeżeli wytopi się sporo tłuszczu z reguły go odlewam, żeby sos nie był zbyt tłusty. Do zarumienionego boczku dodaję posiekany czosnek i krótko podsmażam. Następnie dokładam na patelnię wcześniej umyty i osuszony szpinak oraz listki szałwii. Kiedy stracą wodę i zmniejszą objętość podaję serki topione, 5 łyżek wody oraz przyprawiam solą i pieprzem. Soli dodaję bardzo niewiele albo wcale z uwagi na to, że i boczek i serki są już słone.
Kiedy serki się roztopią i całość się połączy w gładki sos możemy patelnię zestawić z ognia.
Do podania naszego tagliatelle z boczkiem i szpinakiem potrzebujemy już tylko ugotować makaron i gotowe.
Obiad jest naprawdę szybki i smaczny. Jeżeli szukacie więcej pomysłów na makarony zapraszam TUTAJ.
Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,
zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!