Sushi bowls

Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 598 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 598 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 598 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 598 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 598

W ostatnim czasie orientalne, inne jedzenie stało się bardzo popularne. Jednak nie każdy ma czas na to, żeby w domu przygotować pięknie pozwijane sushi czy też inną daleko-wschodnią potrawę. Ale to żaden problem! Poniżej pokażę Wam jak szybko i łatwo przygotować sushi bowl – czyli sushi wydanie ekspres :)!

Do naszego sushi bowl’apotrzebujemy:

  • 1 szklanka ryżu do sushi
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 1 marchewka
  • 1 ogórek zielony
  • garść kiełków fasoli mung
  • marynowany imbir
  • łosoś surowy lub wędzony ok. 120 g
  • 2 jajka
  • 3 płaty wodorostów
  • sos sojowy
  • sos teriyaki
  • ocet ryżowy lub sos do ryżu na bazie octu ryżowego
  • sezam
  • czarny kawior do dekoracji

Sushi Bowl – przygotowanie

Szklankę ryżu wsypujemy do garnka i płuczemy do czasu kiedy woda będzie przejrzysta. Gdy ryż został wypłukany, wlewamy do garnka 1 i 1/4 szklani wody i stawiamy wszystko na ogniu. Po zagotowaniu ryżu i wchłonięciu niemal całej wody dodajemy dwie stołowe łyżki sosu do ryżu przygotowanego na bazie octu ryżowego lub już gotowego sosu np. „House of Asia”. Kiedy cała woda zostanie wchłonięta przykrywamy garnek i odstawiamy na 15 minut.

W między czasie gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia jajka na pół twardo. Ważne żeby żółtko się nie wylało, ale pozostało lekko wilgotne.

W czasie, kiedy ryż dochodzi, a jajka stygną, wkładamy kiełki fasoli do niedużego naczynia i skrapiamy sosem teriyaki oraz posypujemy sezamem.

Marchewkę kroimy w cienkie paski (ja to robię przy pomocy obieraczki), a cebulę w cienkie piórka. Warzywa skrapiamy odrobiną octu ryżowego.

Ogórka, paprykę i łososia, również kroimy w cienkie plastry i odkładamy na bok.

Płaty wodorostów tniemy w praski (najwygodniej nożyczkami) i lekko skrapiamy wodą.

Wszystkie składniki łączymy w misce, gdzie na dnie ląduje wcześniej przygotowany ryż. Układamy je jak nam się podoba i łączymy wszystko to co lubimy najbardziej. Najlepiej smakuje z sosem sojowym wymieszanym wcześniej z nasionami sezamu.

Danie szybkie, obłędnie smaczne i efektowne w podaniu!

 

Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,

zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *