Czas na babie lato w kuchni – dynia!

Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 598 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 598 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 598 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 598 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 598

 

Dynia

Babie lato to taki moment w roku kiedy już wiemy, już jesteśmy pewni, że lato się kończy. Tak nadszedł ten moment. Chłodne poranki, ale jeszcze ciepłe dnie. Zbliża się jesień! I cudownie :).

Każda pora roku przynosi coś nowego do kuchni, jesień przynosi warzywa. Całe mnóstwo warzyw! Najbardziej wyczekiwane przeze mnie to dynia i papryka. Można je dodać do wszystkiego i zrobić z nich każdą potrawę od deseru po danie główne. Warzywa jesienią są plastyczne, są też bombą witaminową i o tym teraz.

W kategorii SMAK ZDROWIA chcę poruszać tematy związane ze zdrową kuchnią, smacznym jedzeniem i świadomym odżywianiem. Zawsze było to u mnie bardzo ważne, chociaż nie ukrywam dałam się kilka razy porwać modom dietetycznym. Chociaż w dietach nie jestem najlepsza ;).

W postach z serii Czas na babie lato w kuchni!, chcę się przyjrzeć warzywom i owocom sezonowym. Opisać ich właściwości odżywcze, sprawdzić co można z nich upichcić i co dobrego niosą dla naszego organizmu. Dzisiejszy post będzie o królowej jesieni, czyli dynia w roli głównej!

Dynia – mistrzyni dopasowania!

Z dyni można zrobić wszystko! Ciasto, gulasz, zupę, koktajl, frytki i wiele innych. To od nas zależy jak podejdziemy do tego warzywa i co z niego wyczarujemy dodając najrozmaitsze przyprawy. Oprócz tego, że z dyni możemy ugotować wszystko, warto wspomnieć o jej zaletach. Niżej opiszę jej wartości odżywcze oraz to co dobrego nam niesie.

Wartości odżywcze
Podstawowe wartości odżywcze w 100 g
Kaloryczność 26 kcal
Woda 91,6 g
Białko 1 g
Tłuszcz 0,1 g
Węglowodany 6,5 g
Błonnik 0,5 g
Witaminy i Minerały
Witamina A 426 µg
Witamina C 9 mg
Witamina E 1,06 mg
Witamina K 1,1 µg
Witamina B6 0,061 mg 
Kwas Foliowy 16 µg
Niacyna 0,6 mg 
Ryboflawina 0,11 mg 
Tiamina 0,05 mg 
Wapń 21 mg
Żelazo 0,8 mg
Magnez 12 mg
Fosfor 44 mg
Potas 340 mg
Sod 1 mg
Cynk 0,32 mg

źródło danych z tabeli: United States Department of Agriculture

Jest i tabela, jakich wiele w sieci i co dalej? Dużo prawda? Ale skupmy się na tym czego najwięcej i co zasługuje na szczególną uwagę.

Na pierwszy rzut oka, dynia jest FIT! tylko 26 kcal i w większości składa się z wody, nic tylko jeść. Jednak poza tym warto się przyjrzeć przede wszystkim dwóm składnikom:

Witamina A 

Już w 100 g dyni znajdziemy 426 µg czy to dużo, czy to mało? W zależności od zapotrzebowania, a to może być różne w zależności od płci, wieku itd. Uśrednijmy jednak średnie zapotrzebowanie dorosłego człowieka wynosi między 565, a 800 µg, czyli zjadając 2 porcje 100 g dyni jesteśmy w stanie zaspokoić zapotrzebowanie naszego organizmu właśnie na tą witaminę. Czemu jest ważna? Dba o nasz wzrok i piękną skórę, a także o  naszą odporność, która z reguły jesienią potrzebuje wsparcia.

Potas

Kolejnym składnikiem na jaki warto zwrócić uwagę to Potas. Czemu? W 100 g dyni znajdziemy go 340 mg jest to zaledwie 7,23% dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka. Jednak warto jest dbać o to, żeby tego minerału nie zabrakło w naszej diecie. To właśnie potas pozwala regulować poziom ciśnienia krwi i jest bardzo potrzebny osobą z nadciśnieniem.

Podsumowując dynia, nie dość że jest pyszna, można ją stosować do wielu różnych dań, pozwala nam:

  • dbać o odporność
  • dbać o wzrok
  • dbać o piękną skórę
  • dbać o prawidłowy poziom ciśnienia krwi

Co upichcimy? Od siebie polecam wegański gulasz. Z całą pewnością, będzie to danie, które będzie wartościowe i zdrowe. Przepis jest przygotowany na ok. 4 porcje, łączna kaloryczność przygotowanego gulaszu zgodnie z tym PRZEPISEM, to zaledwie 1080 kcal, co daje 270 kcal dla jednej porcji dania. Podane z ryżem, będzie pełnowartościowe i nadal niskokaloryczne.

DyniaDo napisania tego postu korzystałam z informacji opublikowanych przez United States Department of Agriculture na stronie https://ndb.nal.usda.gov/ oraz danych opublikowanych przez Instytut Żywności i Żywienia w publikacji Normy żywienia dla Populacji Polski wydanie z 2017 roku.

Jeżeli ten wpis Ci się spodobał, zapraszam Cię do udostępnienia go oraz

polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *