Czas na babie lato w kuchni – dynia!
Babie lato to taki moment w roku kiedy już wiemy, już jesteśmy pewni, że lato się kończy. Tak nadszedł ten moment. Chłodne poranki, ale jeszcze ciepłe dnie. Zbliża się jesień! I cudownie :).
Każda pora roku przynosi coś nowego do kuchni, jesień przynosi warzywa. Całe mnóstwo warzyw! Najbardziej wyczekiwane przeze mnie to dynia i papryka. Można je dodać do wszystkiego i zrobić z nich każdą potrawę od deseru po danie główne. Warzywa jesienią są plastyczne, są też bombą witaminową i o tym teraz.
W kategorii SMAK ZDROWIA chcę poruszać tematy związane ze zdrową kuchnią, smacznym jedzeniem i świadomym odżywianiem. Zawsze było to u mnie bardzo ważne, chociaż nie ukrywam dałam się kilka razy porwać modom dietetycznym. Chociaż w dietach nie jestem najlepsza ;).
W postach z serii Czas na babie lato w kuchni!, chcę się przyjrzeć warzywom i owocom sezonowym. Opisać ich właściwości odżywcze, sprawdzić co można z nich upichcić i co dobrego niosą dla naszego organizmu. Dzisiejszy post będzie o królowej jesieni, czyli dynia w roli głównej!
Dynia – mistrzyni dopasowania!
Z dyni można zrobić wszystko! Ciasto, gulasz, zupę, koktajl, frytki i wiele innych. To od nas zależy jak podejdziemy do tego warzywa i co z niego wyczarujemy dodając najrozmaitsze przyprawy. Oprócz tego, że z dyni możemy ugotować wszystko, warto wspomnieć o jej zaletach. Niżej opiszę jej wartości odżywcze oraz to co dobrego nam niesie.
Wartości odżywcze
Podstawowe wartości odżywcze w 100 g |
Kaloryczność | 26 kcal |
Woda | 91,6 g |
Białko | 1 g |
Tłuszcz | 0,1 g |
Węglowodany | 6,5 g |
Błonnik | 0,5 g |
Witaminy i Minerały |
Witamina A | 426 µg |
Witamina C | 9 mg |
Witamina E | 1,06 mg |
Witamina K | 1,1 µg |
Witamina B6 | 0,061 mg |
Kwas Foliowy | 16 µg |
Niacyna | 0,6 mg |
Ryboflawina | 0,11 mg |
Tiamina | 0,05 mg |
Wapń | 21 mg |
Żelazo | 0,8 mg |
Magnez | 12 mg |
Fosfor | 44 mg |
Potas | 340 mg |
Sod | 1 mg |
Cynk | 0,32 mg |
źródło danych z tabeli: United States Department of Agriculture
Jest i tabela, jakich wiele w sieci i co dalej? Dużo prawda? Ale skupmy się na tym czego najwięcej i co zasługuje na szczególną uwagę.
Na pierwszy rzut oka, dynia jest FIT! tylko 26 kcal i w większości składa się z wody, nic tylko jeść. Jednak poza tym warto się przyjrzeć przede wszystkim dwóm składnikom:
Witamina A
Już w 100 g dyni znajdziemy 426 µg czy to dużo, czy to mało? W zależności od zapotrzebowania, a to może być różne w zależności od płci, wieku itd. Uśrednijmy jednak średnie zapotrzebowanie dorosłego człowieka wynosi między 565, a 800 µg, czyli zjadając 2 porcje 100 g dyni jesteśmy w stanie zaspokoić zapotrzebowanie naszego organizmu właśnie na tą witaminę. Czemu jest ważna? Dba o nasz wzrok i piękną skórę, a także o naszą odporność, która z reguły jesienią potrzebuje wsparcia.
Potas
Kolejnym składnikiem na jaki warto zwrócić uwagę to Potas. Czemu? W 100 g dyni znajdziemy go 340 mg jest to zaledwie 7,23% dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka. Jednak warto jest dbać o to, żeby tego minerału nie zabrakło w naszej diecie. To właśnie potas pozwala regulować poziom ciśnienia krwi i jest bardzo potrzebny osobą z nadciśnieniem.
Podsumowując dynia, nie dość że jest pyszna, można ją stosować do wielu różnych dań, pozwala nam:
- dbać o odporność
- dbać o wzrok
- dbać o piękną skórę
- dbać o prawidłowy poziom ciśnienia krwi
Co upichcimy? Od siebie polecam wegański gulasz. Z całą pewnością, będzie to danie, które będzie wartościowe i zdrowe. Przepis jest przygotowany na ok. 4 porcje, łączna kaloryczność przygotowanego gulaszu zgodnie z tym PRZEPISEM, to zaledwie 1080 kcal, co daje 270 kcal dla jednej porcji dania. Podane z ryżem, będzie pełnowartościowe i nadal niskokaloryczne.
Do napisania tego postu korzystałam z informacji opublikowanych przez United States Department of Agriculture na stronie https://ndb.nal.usda.gov/ oraz danych opublikowanych przez Instytut Żywności i Żywienia w publikacji Normy żywienia dla Populacji Polski wydanie z 2017 roku.
Jeżeli ten wpis Ci się spodobał, zapraszam Cię do udostępnienia go oraz
polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!