Puszysty omlet ze szpinakiem

Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602

Omlet jest zawsze dobrym pomysłem na ciepłe śniadanie w jesienne poranki. Nie jest to również nic trudnego, ani nie wymaga od nas dużej ilości czasu. Dziś chciałam zaproponować omlet ze szpinakiem, papryką czerwoną i kolendrą.

Do przygotowania śniadania dla 2 osób potrzebujemy:

  • 4 jajka
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 400 g szpinaku
  • 250 g świeżej papryki czerwonej
  • pęczek kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie omletu zaczynamy od posiekania bardzo drobno czosnku oraz pokrojenia w niedużą kostkę czerwonej papryki. Na rozgrzaną wcześniej patelnię wkładamy masło oraz pokrojone warzywa i lekko podsmażamy. Kiedy papryka zmięknie dodajemy szpinak. Wszystko z sobą smażymy na małym ogniu. W międzyczasie wbijamy do wysokiego naczynia jajka i ubijamy je na gładką puszystą masę, dodając łyżkę mąki. Czasu ubijani jajek na wysokich obrotach to ok.5-7 minut.

Kiedy warzywa są już podsmażone, ubitą masę jajeczną wlewamy na patelnię. Siekamy kolendrę niezbyt drobno i posypujemy nią omlet. Smażymy go na ogniu ok. 3 minut. Po ścięciu się brzegów i wyrośnięciu omletu, należy go wstawić do rozgrzanego piekarnika do 150 stopni na ok. 10 minut. Śniadanie gotowe 🙂

omlet ze szpinakiem i kolendrą
Omlet ze szpinakiem i kolendrą
omlet ze szpinakiem i kolendrą
Omlet ze szpinakiem i kolendrą

Więcej przepisów na pyszne śniadania znajdziesz TUTAJ.

Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,

zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *