Puszysty omlet ze szpinakiem
Omlet jest zawsze dobrym pomysłem na ciepłe śniadanie w jesienne poranki. Nie jest to również nic trudnego, ani nie wymaga od nas dużej ilości czasu. Dziś chciałam zaproponować omlet ze szpinakiem, papryką czerwoną i kolendrą.
Do przygotowania śniadania dla 2 osób potrzebujemy:
- 4 jajka
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 400 g szpinaku
- 250 g świeżej papryki czerwonej
- pęczek kolendry
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła do smażenia
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie omletu zaczynamy od posiekania bardzo drobno czosnku oraz pokrojenia w niedużą kostkę czerwonej papryki. Na rozgrzaną wcześniej patelnię wkładamy masło oraz pokrojone warzywa i lekko podsmażamy. Kiedy papryka zmięknie dodajemy szpinak. Wszystko z sobą smażymy na małym ogniu. W międzyczasie wbijamy do wysokiego naczynia jajka i ubijamy je na gładką puszystą masę, dodając łyżkę mąki. Czasu ubijani jajek na wysokich obrotach to ok.5-7 minut.
Kiedy warzywa są już podsmażone, ubitą masę jajeczną wlewamy na patelnię. Siekamy kolendrę niezbyt drobno i posypujemy nią omlet. Smażymy go na ogniu ok. 3 minut. Po ścięciu się brzegów i wyrośnięciu omletu, należy go wstawić do rozgrzanego piekarnika do 150 stopni na ok. 10 minut. Śniadanie gotowe 🙂
Więcej przepisów na pyszne śniadania znajdziesz TUTAJ.
Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,
zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!