Marynowana cukinia z papryczkami i fetą

Do przygotowania marynowanej cukinii z papryczkami i serem feta potrzebujemy:

  • 3 małe cukinie
  • 3 papryczki czereśniowe
  • 3 papryczki Jalapeno
  • 3 papryczki czerwone chili
  • 200 g sera feta
  • oliwa z oliwek lub olej z pierwszego tłoczenia
  • świeże zioła
  • pieprz kolorowy
  • ocet jabłkowy
Przygotowanie warzyw:

Cukinię kroimy w plastry ok. 1-1,5 cm z każdej strony smarujemy cienko oliwą i smażymy na patelni grillowej aż zmiękną.

Równolegle możemy przygotować papryczki. Należy wszystkie pozbawić gniazd nasiennych, najwygodniej się to robi przy pomocy małego nożyka i drugiej strony łyżeczki do herbaty ;). Pamiętajcie, że papryczki są na tyle ostre, że najlepiej jest przygotowywać i nadziewać je w jednorazowych rękawiczkach.

Po oczyszczeniu wszystkich papryczek należy je lekko podgotować tak aby nie były zbyt twarde po zamarynowaniu. W tym celu przygotowujemy w małym garnku wodę z łyżką stołową octu jabłkowego. Po zagotowaniu przygotowanej wody wrzucamy do niej na ok. 3 min. papryczki.  Następnie wyciągamy je do bardzo zimnej wody w celu zahartowania, po czym osuszamy.

Tak przygotowane papryczki możemy nadziewać.

Nadzienie przygotowujemy z sera feta oraz ulubionych ziół. Ja w swojej mieszance wykorzystałam tymianek i rozmaryn. Ser rozgniatamy widelcem, jeżeli jest zbyt twardy można dodać kilka kropel oliwy i mieszamy z ziołami, następnie umieszczamy taką mieszankę w każdej papryce.

Kiedy wszystkie warzywa są przygotowane umieszczamy je w słoikach w ulubionych wariacjach wraz z gałązkami ziół (ja połączyłam wszystko z wszystkim :)) i zalewamy oliwą lub wysokiej jakości olejem z pierwszego tłoczenia.

Tak przygotowane zestawy możemy bez pasteryzacji schować do lodówki i po tygodniu powinny nadawać się do jedzenia. Jednak jeżeli chcemy cieszyć się smakiem warzyw zimą należy je spasteryzować. Jest to idealny sposób przygotowania cukinii na zimę! 🙂

marynowana cukinia
Domowe antipasti
Pasteryzacja w 5 krokach:

Jest to najprostszy domowy sposób na przedłużeni smaków lata i uniknięcie popsutych przetworów. Co jest potrzebne?

  • garnek – duży z płaskim dnem
  • lniana ściereczka
  • woda
  1. Włóż na dno garnka lnianą ściereczkę
  2. ustaw na niej słoiki tak żeby się z sobą nie stykały
  3. zalej je wodą mniej więcej do 3/4 wysokości słoika
  4. gotuj ok. 15-20 minut od zagotowania wody
  5. po zakończeniu gotowania wyciągnij jeszcze ciepłe słoiki i odwróć je do góry dnem

 

Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,

zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *