Marynowana cukinia z papryczkami i fetą
Do przygotowania marynowanej cukinii z papryczkami i serem feta potrzebujemy:
- 3 małe cukinie
- 3 papryczki czereśniowe
- 3 papryczki Jalapeno
- 3 papryczki czerwone chili
- 200 g sera feta
- oliwa z oliwek lub olej z pierwszego tłoczenia
- świeże zioła
- pieprz kolorowy
- ocet jabłkowy
Przygotowanie warzyw:
Cukinię kroimy w plastry ok. 1-1,5 cm z każdej strony smarujemy cienko oliwą i smażymy na patelni grillowej aż zmiękną.
Równolegle możemy przygotować papryczki. Należy wszystkie pozbawić gniazd nasiennych, najwygodniej się to robi przy pomocy małego nożyka i drugiej strony łyżeczki do herbaty ;). Pamiętajcie, że papryczki są na tyle ostre, że najlepiej jest przygotowywać i nadziewać je w jednorazowych rękawiczkach.
Po oczyszczeniu wszystkich papryczek należy je lekko podgotować tak aby nie były zbyt twarde po zamarynowaniu. W tym celu przygotowujemy w małym garnku wodę z łyżką stołową octu jabłkowego. Po zagotowaniu przygotowanej wody wrzucamy do niej na ok. 3 min. papryczki. Następnie wyciągamy je do bardzo zimnej wody w celu zahartowania, po czym osuszamy.
Tak przygotowane papryczki możemy nadziewać.
Nadzienie przygotowujemy z sera feta oraz ulubionych ziół. Ja w swojej mieszance wykorzystałam tymianek i rozmaryn. Ser rozgniatamy widelcem, jeżeli jest zbyt twardy można dodać kilka kropel oliwy i mieszamy z ziołami, następnie umieszczamy taką mieszankę w każdej papryce.
Kiedy wszystkie warzywa są przygotowane umieszczamy je w słoikach w ulubionych wariacjach wraz z gałązkami ziół (ja połączyłam wszystko z wszystkim :)) i zalewamy oliwą lub wysokiej jakości olejem z pierwszego tłoczenia.
Tak przygotowane zestawy możemy bez pasteryzacji schować do lodówki i po tygodniu powinny nadawać się do jedzenia. Jednak jeżeli chcemy cieszyć się smakiem warzyw zimą należy je spasteryzować. Jest to idealny sposób przygotowania cukinii na zimę! 🙂
Pasteryzacja w 5 krokach:
Jest to najprostszy domowy sposób na przedłużeni smaków lata i uniknięcie popsutych przetworów. Co jest potrzebne?
- garnek – duży z płaskim dnem
- lniana ściereczka
- woda
- Włóż na dno garnka lnianą ściereczkę
- ustaw na niej słoiki tak żeby się z sobą nie stykały
- zalej je wodą mniej więcej do 3/4 wysokości słoika
- gotuj ok. 15-20 minut od zagotowania wody
- po zakończeniu gotowania wyciągnij jeszcze ciepłe słoiki i odwróć je do góry dnem
Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,
zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!