Marynowana cukinia z papryczkami i fetą

Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602

Do przygotowania marynowanej cukinii z papryczkami i serem feta potrzebujemy:

  • 3 małe cukinie
  • 3 papryczki czereśniowe
  • 3 papryczki Jalapeno
  • 3 papryczki czerwone chili
  • 200 g sera feta
  • oliwa z oliwek lub olej z pierwszego tłoczenia
  • świeże zioła
  • pieprz kolorowy
  • ocet jabłkowy
Przygotowanie warzyw:

Cukinię kroimy w plastry ok. 1-1,5 cm z każdej strony smarujemy cienko oliwą i smażymy na patelni grillowej aż zmiękną.

Równolegle możemy przygotować papryczki. Należy wszystkie pozbawić gniazd nasiennych, najwygodniej się to robi przy pomocy małego nożyka i drugiej strony łyżeczki do herbaty ;). Pamiętajcie, że papryczki są na tyle ostre, że najlepiej jest przygotowywać i nadziewać je w jednorazowych rękawiczkach.

Po oczyszczeniu wszystkich papryczek należy je lekko podgotować tak aby nie były zbyt twarde po zamarynowaniu. W tym celu przygotowujemy w małym garnku wodę z łyżką stołową octu jabłkowego. Po zagotowaniu przygotowanej wody wrzucamy do niej na ok. 3 min. papryczki.  Następnie wyciągamy je do bardzo zimnej wody w celu zahartowania, po czym osuszamy.

Tak przygotowane papryczki możemy nadziewać.

Nadzienie przygotowujemy z sera feta oraz ulubionych ziół. Ja w swojej mieszance wykorzystałam tymianek i rozmaryn. Ser rozgniatamy widelcem, jeżeli jest zbyt twardy można dodać kilka kropel oliwy i mieszamy z ziołami, następnie umieszczamy taką mieszankę w każdej papryce.

Kiedy wszystkie warzywa są przygotowane umieszczamy je w słoikach w ulubionych wariacjach wraz z gałązkami ziół (ja połączyłam wszystko z wszystkim :)) i zalewamy oliwą lub wysokiej jakości olejem z pierwszego tłoczenia.

Tak przygotowane zestawy możemy bez pasteryzacji schować do lodówki i po tygodniu powinny nadawać się do jedzenia. Jednak jeżeli chcemy cieszyć się smakiem warzyw zimą należy je spasteryzować. Jest to idealny sposób przygotowania cukinii na zimę! 🙂

marynowana cukinia
Domowe antipasti
Pasteryzacja w 5 krokach:

Jest to najprostszy domowy sposób na przedłużeni smaków lata i uniknięcie popsutych przetworów. Co jest potrzebne?

  • garnek – duży z płaskim dnem
  • lniana ściereczka
  • woda
  1. Włóż na dno garnka lnianą ściereczkę
  2. ustaw na niej słoiki tak żeby się z sobą nie stykały
  3. zalej je wodą mniej więcej do 3/4 wysokości słoika
  4. gotuj ok. 15-20 minut od zagotowania wody
  5. po zakończeniu gotowania wyciągnij jeszcze ciepłe słoiki i odwróć je do góry dnem

 

Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,

zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *