Kruche ciasto z węgierkami
Jednym z moich ulubionych owoców końcówki lata są węgierki. Jednak nie te mocno dojrzałe jeżeli mam jeść je prosto z drzewa. Takie słodkie i dojrzałe nadaj się za to idealnie do ciast. Ten przepis nie dość, że jest bardzo prosty to jeszcze ciasto robi super szybko. Sama praca to zaledwie 20 minut, oczywiście jeszcze trzeba je upiec ale to robi się samo :). Co potrzebujemy? Zatem tak:
- 700 g śliwek
- 300 g maki
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 15 g cukru waniliowego
- 1 jajko
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 małej łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 duża łyżka cukru brązowego
Kruche ciasto
W pierwszej kolejności zagniatamy ciasto, żeby mogło poleżeć w lodówce (najlepiej około godziny) zanim ułożymy je na formie. Do miski wsypujemy kolejno: mąkę, cukier, cukier waniliowy, gałkę muszkatołową i mieszamy z sobą wszystkie suche składniki. Następie dodajemy masło(wcześniej posiekane, łatwiej będzie łączyło się z resztą składników), sok z cytryny oraz jajko. Ciasto wyrabiamy ręcznie do momentu aż gładko odchodzi od ręki.
Po wyciągnięciu ciasta z lodówki dość szybko należy je rozwałkować i ułożyć na formie. Następnie ciasto nakłuwam widelcem i podpiekam w piekarniku ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie ciasto wyciągamy i układam na nim wybrane owoce, tym razem padło na sierpniowe węgierki! Podpieczenie ciasta gwarantuje nam, że sok z owoców nadmiernie go nie nasączy i zachowa ono swoją kruchość, o którą nam chodzi :). Po ułożeniu owoców, wkładamy ciasto do piekarnika na kolejne 30 minut.
W moim przypadku kruche ciasto sprawdza się idealnie na podwieczorek, ale bywa, że to z owocami jem na drugie śniadanie 🙂
Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,
zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!