Chleb
O zgrozo! Ile ja się nastarałam żeby upiec smaczny chleb! Oglądałam piękne zdjęcia domowych chlebów, chlebków, bułeczek. I o ile te ostatnie nie stanowiły dla mnie wyzwania z chlebem było inaczej.
Chciałam, żeby był wyjątkowy!
Masz Ci los, co próba to zawsze coś nie tak… za kwaśny, za słony, bez smaku, za dużo drożdży, za twarda skórka i oczywiście zakalec!
Byłam twarda, próbowałam dalej. Postanowiłam zmienić taktykę. Przestałam sama kombinować, zaczęłam czytać. I to całkiem uważnie. Nie jest to proste, bo w kuchni niestety często chce za szybko, za dużo i wszystko na raz.
Czas na naukę!
Zaczęłam zgłębiać wiedzę w oprawie pięknych zdjęć, przeczesując blog Elizy Morawskiej-Kmity whiteplate.com. Tam nauczyłam się, że z drożdżami trzeba z cierpliwością, z zakwasem też. Że chleb lubi spokój, chociaż autorka tak tego nie nazwała ?. I że laik powinien zacząć od czegoś prostego – pszenica!
A wiec na bok odłożyłam plany o zakładowym chlebie, zakupiłam pszenną mąkę i zatrudniłam żeliwną patelnię do wypieku chleba.
Jednak nie byłabym sobą, jakbym wzięła przepis i postanowiła go odtworzyć krok po kroku. Wiec przepisu nie wzięłam, postanowiłam pomieszać w garach sama, czerpiąc z wiedzy autorki whiteplate.com.
Okazało się, że się da! Trwało to oj trwało. Łącznie chyba 6h, co i tak jak na chleb ponoć niedługo.
I wyszły, piękne dwa bochenki ??.
Pierwszy pszenny razowy ze słonecznikiem, na drożdżach i suszonym zakwasie.
Drugi pszenny z amarantusem i nasionami sezamu.
Oba pyszne, ładne, bez zakalca i z chrupiącą skórką! Bomba!
Moje MUST HAVE na dobry początek:
1) Świeże drożdże i suszony zakwas żytni*
2) Dobrej jakości mąka**
3) Duży garnek żeliwny
Sami oceńcie czy ładne. A Wy pieczecie chleb? Skąd czerpiecie inspiracje? Dajcie znać!
W kolejnych wpisach wrzucę przepisy na te moje mieszanie w garach, może i ja kogoś zainspiruję ?
* Zakwas suszony jest super alternatywą jak ma się obawy lub nie ma czasu na zrobienie zakwasu samemu. Używam zakwasu suszonego Dr. Oetkera
** Mąka to podstawa, o tym się przekonałam po kilku nieudanych chlebowych próbach. Teraz zaopatruje się w mąki, które są idealne min. do chleba na stronie biobabalscy.shoparena.pl.